Nieuwe zaak brengt Fox News verder in het nauw

Seksuele intimidatie

Opnieuw begint een voormalig presentatrice van Fox News een rechtszaak wegens seksuele intimidatie. De top van Fox wist ervan, maar liet het begaan.

Voormalig Fox News-baas Roger Ailes leidde de nieuwszender meer dan twintig jaar. Foto AP

Een voormalige presentatrice van de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft een rechtszaak aangespannen tegen de top van het bedrijf. Dat schrijft The New York Times. Andrea Tantaros klaagt het bedrijf aan omdat ze van de zender zou zijn gehaald toen ze haar beklag deed over seksuele intimidatie door voormalige Fox News-baas Roger Ailes.

Ailes moest in juli gedwongen vertrekken bij Fox News nadat voormalig presentatrice Gretchen Carlson hem voor de rechter daagde. Ze zei ontslagen te zijn na het weigeren van seksuele avances van Ailes. Daarna zouden zeker twintig andere vrouwen zich hebben gemeld met aantijgingen tegen Ailes, die alles ontkent.

Ailes, voormalig adviseur voor Ronald Reagan, Richard Nixon en George W. Bush, was één van de machtigste mediapersoonlijkheden van de VS. Hij leidde Fox News, de grootste nieuwszender van de VS, ruim twintig jaar en maakte van de zender een politieke organisatie, die zichzelf als doel stelde om een Republikeinse president aan de macht te krijgen

Tantaros zegt dat ze werd overgeplaatst van het programma The Five naar het minder populaire Outnumbered nadat ze een seksuele toespeling van Ailes, die vroeg of ze zich kon omdraaien „zodat ik je goed kan zien”, afwees. Afgelopen april stopte ze ook bij Outnumbered.

Ook presentator Bill O’Reilly zou seksuele toespelingen richting Tantaros hebben gemaakt. En ook de man die Ailes opvolgde, Bill Shine, wordt door Tantaros aangeklaagd. Hij zou klachten van Tantaros hebben afgewimpeld.

De ruzie tussen Fox en Tantaros begon toen de presentatrice afgelopen jaar een boek had geschreven. Ze had daarvoor geen toestemming van Fox gekregen en zo volgens Fox contractbreuk gepleegd. In april beweerde de belangrijkste advocaat van Fox dat Tantaros seksuele intimidatie had verzonnen om het contractgeschil te winnen. De advocaat van Tantaros zei dat Fox bereid was een bedrag „met zeven cijfers” te betalen als ze haar beschuldigingen terugtrok.

In de aanklacht die Tantaros maandag bij een rechtbank in New York indiende schrijft ze: „Fox News zegt de traditionele familiewaarden te beschermen, maar achter de schermen heerst een seksgerichte, Playboy Mansion-achtige sekte, doordrenkt van intimidatie, onfatsoen en vrouwenhaat.”

Ze schrijft dat de top van Fox de intimidatie van Ailes in stand hield: „Ailes handelde niet alleen. Zijn acties zijn door anderen door de vingers gezien in een gezamenlijke poging Tantaros tot zwijgen te brengen door bedreiging, vernedering en vergelding.”

    • Stijn Bronzwaer