Nieuw tv-seizoen

SBS kiest voor bekende namen en programma’s

Sylvie Meis, Daphne Bunskoek, Rik van de Westelaken, Frank Masmeijer. SBS kiest dit seizoen voor bekende namen die met name SBS 6 en Net 5 een herkenbaar gezicht moeten geven.

De tv-zenders, die dinsdagmiddag hun nieuwe programmering presenteerden in Amsterdam, brengen het komende najaar vooral bekende titels in een nieuw jasje, zoals Rad van Fortuin, Wedden dat ik het kan (variant van Wedden dat…) en Peking Express. Van de Westelaken (ex-NOS Journaal en vorig jaar winnaar van Wie is de Mol?) presenteert Peking Express en krijgt later ook een reportageprogramma waarin hij wereldwijd mensen gaat interviewen.

De vier zenders – naast SBS 6 en Net 5 behoren ook Veronica en SBS 9 tot de groep – komen wel met meer nieuwe titels dan vorig seizoen. Vijftien in plaats van negen. Opmerkelijk is het programma Kitchen Impossible, waarin presentator Arie Boomsma en tv-kok Robert Kranenborg jonge mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking leren werken in de horeca. Volgens Kranenborg misschien wel het meest ‘publieke’ programma van SBS, waarin het tv-bedrijf een maatschappelijk betrokken gezicht toont.

Frank Masmeijer, de diep gevallen ex-quizmaster van de NCRV, krijgt een realityprogramma. Het thema van Frank en Vrij: de rechtszaak tegen hem. Masmeijer wordt verdacht van cocaïnesmokkel.

Grote hits van het nieuwe SBS 6-weekend moeten twee talentenjachten worden: The Next Boy/Girl Band en Over Smaak Valt Te Twisten. In de eerste show zoekt SBS een nieuwe jongens- en een nieuwe meidengroep. In de tweede tv-wedstrijd strijden kookclubs om een hoofdprijs van 25.000 euro en de eer om hun winnende recept te laten opnemen in de maaltijdbox van de hoofdsponsor.

Bestuursvoorzitter Peter de Mönnink van Sanoma/SBS hoopt met alle nieuwe gezichten dat de gemiddelde kijktijd naar zijn zenders minder snel daalt. Eind mei keken Nederlanders 8 procent minder televisie. Onder kijkers van 23 jaar en jonger is de kijktijd zelfs 21 procent lager dan vorig jaar.