Nederland vloog sinds half juli 199 vluchtelingen in

Volgens Europese afspraken moeten er nog 5.381 vluchtelingen volgen.

Foto ANP

Nederland heeft in het kader van het Europese herverdelingsprogramma sinds half juli 197 asielzoekers uit Griekenland en twee asielzoekers uit Italië ingevlogen. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie dinsdag bekend heeft gemaakt.

Om Griekenland en Italië te ontlasten werden tot dinsdag in totaal 566 asielzoekers uit beide landen naar Nederland gebracht. Half juli, de vorige keer dat de EU met cijfers kwam, waren dat er nog 367. De afspraak is dat Nederland in de komende anderhalf jaar nog maximaal 5.381 asielzoekers uit Griekenland en Italië zal overnemen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet zeggen op wat voor vluchten de mensen naar Nederland komen en waar ze arriveren. „Vanwege de privacy doen we hier geen mededelingen over.” , aldus een bericht via e-mail. Het gaat vooral om Syriërs en Eritreeërs, omdat zij een grote kans maken op een verblijfsvergunning in de EU. Zij moeten in Nederland de asielprocedure nog doorlopen.

Lees ook: EU bereikt akkoord over verdeling vluchtelingen ondanks tegenstem

In september vorig jaar spraken de EU-landen af uiteindelijk 160.000 asielzoekers uit beide landen te herplaatsen. Dat proces verloopt uiterst moeizaam; tot dinsdag zijn 3.054 asielzoekers uit Griekenland en 960 uit Italië in andere EU-landen ondergebracht. In veel landen is de animo om vluchtelingen in te vliegen niet erg groot. Ook ontstaan problemen omdat asielzoekers soms zelf willen kiezen waarheen ze gaan.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano kondigde dinsdag aan dat Duitsland vanaf september iedere maand „honderden vluchtelingen” uit Italië zal overnemen. Tot dinsdag nam Duitsland, dat vorig jaar zelf met een grote asielinstroom kampte, slechts twintig mensen van de Italianen over. De Fransen namen tot nu toe 231 asielzoekers uit Italië over en 1.099 uit Griekenland. Oostenrijk, Denemarken, Polen, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk behoren tot de EU-landen die nog geen asielzoekers overnamen.

    • Wilmer Heck