Even bellen met Lendl

Lisa Vos belt met Hagenees Lendl Mijnhijmer (31), alias de zelfbenoemde ‘Wijnpiet’, die zich ’s werelds beste wijnproever mag noemen.

Foto Roel Dijkstra

Zo zo… De crème de la crème

„Ha, het is een klassiek verhaal. Op mijn vijftiende als afwasser in de horeca begonnen en nu sta ik hier. Van elke wijn wil ik kunnen proeven uit welke streek, welk jaar en van welke druif die komt.”

Vanwaar die passie?

„Dat is begonnen in mijn studententijd. Natuurlijk dronken we ook heel veel bier, maar wanneer we gingen eten, draaide het om de wijn. Geld voor échte klappers hadden we niet, maar het was goed weg te drinken .”

Drink je weleens een glaasje teveel?

„Zeker weten! Dan gaat het om de beleving, technisch gezien proef ik niet veel meer..”

Wanneer proef je het best?

„Je kunt het vergelijken met topsport. ’s Ochtends vroeg ben je op je best: uitgerust en volledig gefocust. Voordat jij mij belde (11.00 uur) had ik al twaalf wijnen geproefd.”

Dan zit ik nog aan de koffie…

„Via mijn mond zijn alle negenhonderd wijnen – van 5 tot 1000 euro inkoop – op de kaart van Waterproef terechtgekomen, het restaurant waar ik werk. Alles testen op optimaal drinkgenot vergt tijd.”

Ben je het dan nooit zat?

„Na het werk ben ik klaar met de wijn en ga ik over op het bier. Hup Heineken, zo uit het flesje.”

Bier na wijn geeft venijn.

„Bij mij niet. Ik moet iets doen om werk en privé gescheiden te houden.”

Gelukkig blijf je wel normaal.

„Ik ben helemaal niet van dat elitaire gedoe. Gelukkig zie je tegenwoordig veel minder Gooisch smijtwerk: vette flessen bestellen voor het bestellen.”

Waarom eigenlijk Wijnpiet?

„Een grapje. Sinds dag 1 noemen mijn collega’s me Piet, van Zwarte Piet. Nu is het mijn brandmerk.”

    • Lisa Vos