Linda en de kleine wereld van de sterren

De gesprekken in Linda’s Zomerweek zijn niet echt diepzinnig. Maar het is geen vervelend programma. Integendeel.

Carly Wijs en Simon Keizer in ‘Linda’s Zomerweek’ (RTL 4)

Er moet een doodlopende straat zijn in het Portugese golfresort Vale do Lobo, waar voetbaltrainers Louis van Gaal en Ronald Koeman beiden een huis bezitten, maar ze praten niet meer met elkaar. Linda de Mol weet dat, want ook haar familie heeft er een onderkomen.

Het is een kleine wereld in Linda’s Zomerweek (RTL 4), waar maandag Koeman en schrijver Heleen van Royen (woont niet meer in Portugal) en een dag later zanger Simon Keizer en actrice Carly Wijs op de bank zaten. Toevallig werd Wijs een tv-ster door haar optreden in de door Linda geëntameerde serie Divorce en was het duo Nick & Simon meerdere seizoenen coach in de door broer John de Mol geproduceerde talentenjacht The Voice of Holland.

De al lang geleden opgenomen zomeravondgesprekken hebben de vanzelfsprekende toon van goede bekenden onder elkaar, waar de kijkers voor de gelegenheid bij mogen zitten. De toon is die van het soort onthullingen dat je in damesbladen kunt lezen, en dan eerder de Libelle (waar de titel Zomerweek naar knipoogt) dan de LINDA zelf.

De lezeressen die bij de opnamen aanwezig mochten zijn kregen een goodies bag mee naar huis met door de gasten aanbevolen producten, zoals een watertje dat wordt geproduceerd door Koemans dochter. Of de knalrode lipstick van Wijs, waaraan haar bankgenoot zich al de hele avond zat te ergeren.

Het is gezellig en de conversatie graaft niet diep, al hoor je veel informatie die je zelfs als trouwe kijker naar RTL Boulevard niet had kunnen weten.

Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat het een slecht of zelfs maar vervelend programma zou zijn. Integendeel, de redactie excelleert in het opvissen van oude filmpjes en het ontlokken van pikante uitspraken. Het wordt pas echt interessant als vanavond politicus Jesse Klaver (GroenLinks) zijn opwachting maakt, of de zelden in dit soort context optredende Sylvie Meis, van voetbalvrouw tot Duitse tv-vedette.

En het is best aardig om te zien wat er gebeurt als Koeman door een straat in het centrum van Southampton loopt, toegejuicht door de fans van de gelijknamige voetbalclub, die hij deze zomer verruilde voor Everton. De privé-opnamen zijn gemaakt door Linda’s schoonzusje, toen John en zij er laatst op bezoek waren.

Voor mensen die nooit een tv-ster in levenden lijve ontmoet hebben, moet deze kleine wereld wel heel vreemd lijken. Of misschien bestaat juist de indruk dat het volstrekt vanzelfsprekend is dat iedereen daar elkaar zo goed kent.

Des te verrassender (en nuttiger) was het loflied dat Wijs hield op de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek, waar ze jarenlang naar volle tevredenheid woonde, juist omdat iedereen er een beetje een vreemde was. Ze hield van de hangjongeren in haar straat, die op een gegeven moment geen praatjes meer aanknoopten en uit het zicht verdwenen. De actrice verhuist nu misschien weer naar Nederland om andere redenen, zegt ze. Het is een geluid dat je niet veel hoort over Molenbeek, en dat al helemaal zelden doordringt tot de lezers van Libelle of LINDA.

    • Hans Beerekamp