Kofi Annan leidt commissie over Rohingya in Birma

De Rohingya-moslims worden in Birma niet erkend. De commissie gaat op zoek naar “duurzame oplossingen” voor het conflict.

Foto Martijn Beekman / ANP
Foto Martijn Beekman / ANP Kofi Annan bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

De Birmese regering gaat een adviescommissie opzetten om “duurzame oplossingen” te vinden voor het conflict in de staat Rakhine, waar wijdverspreide mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-moslims plaatsvinden. De commissie zal geleid worden door Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN.

Aung San Suu Kyi, die sinds ongeveer vier maanden aan de macht is in Birma, publiceerde woensdagochtend een overeenkomst tussen haar kantoor en de Kofi Annan Stichting om de negenkoppige adviescommissie op zetten om “langdurige problemen in de regio op te lossen.” De commissie zal bestaan uit drie internationale en zes nationale experts.

Lees ook: Ook Aung San Suu Kyi weigert ‘Rohingya’ te zeggen

‘Indringers’

De Rohingya wonen al generaties in de noordwestelijke staat Rakhine, maar het burgerschap wordt hun onthouden omdat zij beschouwd worden als illegale indringers uit Bangladesh.

In 2012 overleden meer dan honderd mensen, de meeste van hen Rohingya, toen geweld uitbrak tussen de Birmese boeddhistische meerderheid en de moslims. Tienduizenden Rohinya zijn gevlucht naar andere landen in Zuidoost-Azië. Vele anderen verblijven in vluchtelingenkampen in het land.

Ook onder Suu Kyi is de positie van de Rohingya niet verbeterd. Correspondent Melle Garschagen schreef dinsdag in NRC:

De hoop dat Suu Kyi voor hen opkomt lijkt ijdel. Ze droeg ambtenaren op de term Rohingya niet meer te gebruiken. Ze vroeg het buitenland om begrip voor de gevoelige situatie.

Ook in de aankondiging van Suu Kyi wordt de benaming “Rohingya” gemeden. De commissie van Kofi Annan zal zijn bevindingen binnen twaalf maanden na de oprichting rapporteren aan Suu Kyi.

    • Floortje Rawee