Knallen bij ‘Don Giovanni’

OperaDon Giovanni door Holland Opera & Nieuwe Philharmonie Utrecht Gehoord: 19/8 Werkspoorkathedraal Utrecht; herh. t/m 3/9. Inl.: www.hollandopera.nl

4

Don Giovanni staat hoog op de ranglijst van meest gemotoriseerde opera’s. Althans, in de radicale bewerking die Holland Opera van Mozarts meesterstuk maakte, met sportauto, Amerikaanse klassiekers, ijscowagentjes én rijdende inspectietoren.

Don Giovanni is magistraal – en notoir problematisch. Het is een tragedie (Don Giovanni verkracht Anna, vermoordt haar vader, vertoont geen wroeging) en een blijspel.

Regisseur Joke Hoolboom maakte een duidelijke keuze door Don Giovanni’s geweten wél te laten opspelen, zij het tevergeefs. Zijsporen sneuvelden, alle aandacht ligt bij de hoogmoed en val van de hoofdpersoon. Vanaf seconde één is het knallen. Ruim een derde van de opera is weggesneden en de rest is een kunstige collage. Dreunende clubmuziek lijmt de brokstukken aaneen en draagt bij aan een geloofwaardig eigentijds verhaal.

Tekst en beeld sluiten nauw op elkaar aan, tot in de boventiteling toe („Hou je bek, bitch”). Er valt genoeg te lachen en bariton Martijn Cornet maakt in de titelrol indruk als zoetgevooisde womanizer annex actieheld.

Holland Opera zet opnieuw een wervelend muziekspektakel neer.

    • Joep Stapel