informatief

De Verenigde Staten van Eva NPO 1, 22.20-23.05u.

Presentarice Eva Jinek werd in 1978 geboren in de Amerikaanse staat Tulsa, Oklahoma. Ze verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland, maar de connectie met het land is er nog steeds. In de zesdelige serie De Verenigde Staten van Eva maakt ze een trip van de west- naar de oostkunst om te kijken wat er over is van het land van haar jeugd. Dat doet ze tijdens een krankzinnig verkiezingsjaar. In de eerste aflevering staat de Amerikaanse identiteit centraal. Wanneer ben je een echte Amerikaan? Ze is aanwezig op het moment dat een groep immigranten zich voor het eerst Amerikaan mogen noemen. Verder spreekt ze zwarte Amerikanen wier staatsburgerschap lange tijd niet vanzelfsprekendheid was. Later in de serie (aflevering 3) keert Jinek terug naar haar geboorteplaats. Daar ontmoet ze de fotograaf die haar geboorte voor de lokale krant vastlegde. Jinek: „De levenslust van Amerikanen is aanstekelijk. Ik begrijp hun teleurstelling in de politiek en zie hoe ze worstelen met de verharding van de samenleving. Maar ondanks alles vinden ze dat ze in het allerbeste land ter wereld leven, en dat raakt me. “