‘In tien tellen was alles verwoest’

Aardbeving Italië

Midden-Italië werd vannacht getroffen door een aardbeving. Het dorp Amatrice ziet er uit alsof het gebombardeerd is. „Ik heb geen hoop meer.”

Mensen lopen over de puinhopen waarin een groot deel van het bergdorp Amatrice is veranderd na de aardbeving die vannacht Midden-Italië trof.
Mensen lopen over de puinhopen waarin een groot deel van het bergdorp Amatrice is veranderd na de aardbeving die vannacht Midden-Italië trof. Foto Massimo Percossi/ANSA via AP

Silenzio, silenzio, schreeuwden hulpverleners vanmorgen door de telefoontjes heen waarin mensen verslag deden van de verwoestende aardbeving vannacht in Midden-Italië. Reddingswerkers hielden af en toe stil om te luisteren of er van onder de puinhopen geroep om hulp klonk. Tientallen mensen konden zo worden gered, maar regelmatig werd er ook een volledig bedekte brancard weggedragen.

Om iets over half vier vannacht werden de bergdorpjes Accumoli, Amatrice, Pescara del Tronto en Arquata, in het grensgebied tussen de regio’s Lazio en Marche, getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Rond het middaguur lag het aantal bevestigde doden op 38, maar gevreesd wordt dat het er meer zijn. „Heel veel”, zei de burgemeester van Amatrice, Sergio Pirozzi, op de vraag hoeveel mensen nog werden vermist.

„Het is een drama. Het hele oude centrum is verwoest.”

„Ik heb geen hoop meer”, zegt een man in Amatrice verslagen tegen een verslaggever van Radio Rai. Hij woont een paar kilometer verderop en is gaan kijken bij het huis van zijn zoon van 42. Het is veranderd in een grote hoop stenen. Daaronder liggen, vreest hij, ook zijn kleinkinderen, van zes jaar en drie maanden oud.

Zomeroord voor Romeinen

Het getroffen gebied ligt zo’n vijftig kilometer ten noorden van L’Aquila, een provinciehoofdstad waar een aardbeving in 2009 ruim driehonderd levens eiste, op ongeveer dezelfde tijd in de nacht. Die was echter groter, duurde langer en trof een veel dichter bewoond gebied.

240816BUI_Aardbeving_Norcia

Het epicentrum van de zwaarste beving, om 3.36 uur, lag bij Accumoli. Ruim een uur later volgde een andere zware schok, van 5.4 en dieper, met tientallen naschokken. Alessandro Amato, geoloog van het Nationale Instituut voor Geofisica, zei dat daarna nog tientallen naschokken zijn gemeten en dat nieuwe zware schokken niet uit te sluiten zijn.

Het getroffen gebied ligt in de Apennijnen, de bergrug die van het noordoosten naar het zuidwesten van Italië loopt en een gebied zijn waar regelmatig aardbevingen voorkomen. In 1997 richtte een aardbeving in Umbrië grote schade aan historische kunstschatten aan in het gebied. De kerken van Amatrice en Accumoli zijn beschadigd bij de beving van vannacht, maar het vannacht getroffen gebied is veel minder bekend als een kunsthistorische schatkamer, maar vooral als een plaats waar veel Romeinse toeristen verkoeling zoeken in de zomer. Een dorpsfeest in Amatrice had dinsdagavond veel bezoekers van buiten getrokken.

Bekijk: de fotoserie van de verwoestingen in Italië

Bijna alle huizen aan de hoofdstraat in het dorpje, waar 2.800 bewoners staan ingeschreven, zijn ingestort. Ook in Accumoli zijn hele straten verwoest.

„Ik ben veilig door een wonder en doordat ik net wakker was geworden om naar het werk te gaan”, zei vuilnisophaler Marco uit Amatrice tegen het persbureau Ansa.

„Ik was net opgestaan toen ineens alles instortte. In tien seconden was alles verwoest. Ik herinner me de aardbeving van L’Aquila, die duurde langer.”

Gered door de kledingkast

Een aantal mensen dat kon worden gered, vertelde Italiaanse media dat ze met hun mobieltje om hulp hadden kunnen bellen, waardoor familieleden wisten dat ze nog in leven waren en dat bij hun huis moest worden gezocht. Een vrouw vertelde dat ze meteen beschutting had gezocht onder het bed toen ze de beving voelde.

„Ik lag met mijn man te slapen toen we ineens die beving voelde”, vertelde een andere vrouw tegen Radio Rai.

„Alles om ons heen stortte in. We hebben een paar uur vastgezeten in de slaapkamer, maar onze redding was dat een grote kledingkast over ons heen viel. Daardoor hadden we zuurstof. Ik heb toen mijn dochter gebeld. Zo zijn we gered. Maar ik ben bang dat mijn nicht nog in huis is.”

Terwijl reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden, ook met speciale honden, worden ook voorbereidingen getroffen voor de opvang van de tientallen mensen die dakloos zijn geworden. De getroffen bergdorpjes liggen op een hoogte van 850 tot 1.000 meter. De temperatuur kan daar ook in dit seizoen ’s nachts dalen naar onder de tien graden. Een aantal daklozen is overbracht naar Rieti, een provinciehoofdstad in de buurt. De toeristen uit Rome en andere steden die de beving hebben overleefd, is verzocht te proberen snel weer terug naar huis te gaan.

Luchtfoto’s vanmorgen van Amatrice laten een dorpje zien dat lijkt te zijn gebombardeerd. Toegangswegen naar het stadje zijn beschadigd, en op een aantal plaatsen moet de weg worden gecontroleerd voordat die weer kan worden vrijgegeven. Ook in het gehucht Pescara del Tronto, bij Arquata, zijn veel huizen ingestort.

Ook op andere plaatsen in Italië heeft de aardbeving van vannacht schade aangericht, zoals in Norcia, een stadje in Umbrië dat veel toeristen trekt. Daarbij zijn geen ernstige slachtoffers gevallen. Ook in Rome waren tussen half vier en half vijf vannacht de bevingen te voelen.