In Rostov aan de Don zoekt Ajax naar verlossing

Playoffs Champions League ‘Peter rot op’ klonk het dit weekend al in de Arena. En dus gaan Ajax en Peter Bosz in Rusland op zoek naar verlossing.

De spelers van Ajax na de nederlaag tegen Willem II (1-2)
De spelers van Ajax na de nederlaag tegen Willem II (1-2) Foto ANP

Het was echt geen galavoorstelling, dat gelijkspel thuis tegen PAOK Saloniki eind juli. Een aardig voetballend Ajax, meer niet, maar dat weerhield linksback Mitchell Dijks er niet van een verslaggever na te praten dat het vorig seizoen „inderdaad vaak saai” en „niet om aan te zien” was. En dat nu dus „aantrekkelijker voetbal” de bedoeling is.

Het was het narratief van dat moment, de roze wolk waarop Ajax zat. De Ajax-directie in zijn nopjes met Peter Bosz, die de club weer swingend Europa in zou brengen als coach die zijn ploegen vreugdevol naar voren laat spelen, volop drukzettend na balverlies.

Peter ‘vijfsecondenregel’ Bosz zelf trok maar amper aan de rem toen hij bij zijn presentatie werd onthaald als de coach van het aanvallende, attractieve soort voetbal. De nieuwe Ajax-coach betuigde nog wel het grootste respect voor zijn voorganger, Frank de Boer, die in zijn ogen vaak onterecht kritiek kreeg „alsof het altijd zo slecht was”.

‘Druk zetten is ineens een hype’

De roze wolk rond de komst van Bosz is inmiddels opgetrokken. Vier dagen na de voor de club zeldzame doch voor de huidige staat van het elftal niet zo onverklaarbare desintegratie tegen Willem II (2-1 nederlaag) zoekt Ajax verlossing in Rostov aan de Don. Woensdagavond is daar de return in de playoffs voor de Champions League, waarin thuis met 1-1 gelijkgespeeld werd tegen FK Rostov.

Er is één man die het allemaal niet zo spectaculair vond wat Bosz zogenaamd zou toevoegen aan Ajax. In Milaan fronste Frank de Boer afgelopen week zijn karakteristieke frons. De coach die na het ontwaken uit zijn „boze droom” – het verspelen van de landstitel tegen De Graafschap – bekendmaakte Ajax te verlaten en drie maanden later bij Inter is begonnen, laat deze week in Voetbal International zijn licht schijnen over het Ajax dat hij deze zomer overdroeg.

De Boer gunt „Ajax en Peter het allerbeste”. Maar: „Het verbaast me wel dat het hoog druk zetten opeens een hype is geworden in de beschouwingen. Alsof er nu met andere bedoelingen wordt gespeeld. Mijn streven met Ajax was hetzelfde. Ik zeg niet dat het altijd lukte, maar ook mijn intentie was zo snel en zo hoog mogelijk druk zetten. En ook wij wilden binnen een paar seconden de bal terug hebben.”

Ajax onder Bosz krijgt nu doelpunt na doelpunt tegen, en overtuigt ook aanvallend maar mondjesmaat. Maar dat FK Rostov woensdagavond een vroegtijdig einde maakt aan de carrière van Bosz bij Ajax ligt niet voor de hand.

De wens was breed gedeeld binnen de Ajax-top om Bosz aan te trekken als trainer die qua voetbal-evangelie misschien wel het meest voldoet aan het plaatje dat wijlen Johan Cruijff voor ogen had als hij aan Ajax dacht. De dekking vanuit de directie en vanuit de raad van commissarissen voor Bosz is groot.

Natuurlijk: de Champions League mislopen zou een hard gelag zijn; minimaal tien miljoen euro minder inkomsten. Sinds 2011 kwalificeerde zich geen Nederlandse club meer via de voorrondes voor de groepsfase van de Champions League. Maar makkelijker dan de route die Ajax dit seizoen bewandelt – via PAOK uit en nu dus Rostov – bestaat bijna niet.

Dat Ajax na drie speelronden in de competitie al vijf punten achterloopt op PSV verklaart waarom er zaterdagavond al ‘Peter rot op’ te horen was in een onrustige Arena. Het geharrewar met doelman Jasper Cillessen, wegens belangstelling van FC Barcelona uit de selectie gehouden tegen Willem II maar tegen Rostov weer van de partij, was een onlogische zet van de doorgaans goed te volgen Bosz. De alternatieve opstelling 3-5-2 die de coach bedacht in de return tegen PAOK, en Ajax bijna fataal werd, bleek ook geen gouden greep. De stormbal is gehesen.

    • Bart Hinke