In Den Haag was TeamNL eindelijk even een team

De medaillewinnaars van Rio werden na terugkeer in Nederland al gehuldigd op het parkeerterrein van de RAI in Amsterdam voor het gewone publiek, dinsdag werden ze ontvangen door premier Rutte op het ministerie van Algemene Zaken.

Lintjes voor (vlnr) Elis Ligtlee, Ilse Paulis, Maaike Head, Anna van der Breggen en Sanne Wevers.
Lintjes voor (vlnr) Elis Ligtlee, Ilse Paulis, Maaike Head, Anna van der Breggen en Sanne Wevers. Foto Koen van Weel/ANP

“Besluiten nemen is niet makkelijk, vooral niet als zeventien miljoen mensen ook een mening over de zaak hebben”. In de ridderzaal in Den Haag volgt het publiek de blik van Mark Rutte, die zich halverwege zijn speech tot Maurits Hendriks richt. “Ik weet er alles van.”

Bekijk ook de fotoserie over de huldiging van TeamNL: Feestelijke terugkeer en koninklijke ontvangst Olympiërs

De chef de mission van ‘TeamNL’ kreeg tijdens de Spelen de nodige kritiek te verduren. Met name het besluit om turner Yuri van Gelder naar huis te sturen en sporters zonder medaille vroegtijdig terug naar Nederland sturen met de zogeheten ‘loservlucht’ werd niet overal goed ontvangen. Maar dinsdagmiddag kon hij rekenen op de complimenten van de premier en André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. “Leiders moeten verantwoordelijkheid nemen en dat heb jij gedaan”, zei Rutte ten overstaan van de medaillewinnaars en coaches die dinsdag gehuldigd werden in Den Haag.

Laatste ‘moetje’ voor TeamNL

Ze werden gisteren na terugkeer in Nederland al gehuldigd op het parkeerterrein van de RAI in Amsterdam voor het gewone publiek, dinsdag werden ze ontvangen door premier Rutte op het ministerie van Algemene Zaken.

Na de speeches van Rutte en Bolhuis was het aan minister van Sport Edith Schippers om lintjes uit te reiken aan de sporters die in Rio een gouden medaille wonnen. Anna van der Breggen, Maaike Head, Ilse Paulis, Elis Ligtlee, Sharon van Rouwendaal, Sanne Wevers, Marit Bouwmeester en Ferry Weertman werden uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dorian van Rijsselberghe werd vier jaar geleden al geridderd na zijn gouden plak in Londen. Hij kreeg een beeldje cadeau van de minister.

“Mooi, nog eentje voor erbij” lachte de windsurfer na afloop van de ceremonie. Op het Binnenhof stonden glimmende oranje fietsen klaar, waarmee de sporters richting paleis Noordeinde konden fietsen om daar ontvangen te worden door de koning en koningin. “Voor mij is het vaste prik” zegt van Rijsselberghe lachend. Hij werd in Rio ook al persoonlijk gefeliciteerd door het koningspaar. “Ik had ook wel naar het strand willen fietsen met dit schitterende weer, maar eerst maar even gedag zeggen.” Vrijdag wacht hem nog een huldiging op Texel, met Braziliaans thema.

“Lekker op het strand, een paar schaars geklede vrouwen erbij, waarom niet? Ik heb er zin in. Dat wordt hartstikke gezellig.”

Van Rijsselberghe sluit zich aan bij de grote stoet die zich inmiddels op het Binnenhof heeft gevormd. Maurits Hendriks ziet vanaf een afstandje toe hoe de sporters druk kletsend en lachend - uitgerekend Tom Dumoulin had moeite zijn zadel juist af te stellen - een grote groep vormen. In Den Haag vormt TeamNL de eenheid die het in Rio nooit helemaal werd.