Grondoffensief

Turkse tanks Syrië in

Het Turkse leger is begonnen met een grote operatie om de terreurgroep Islamitische Staat (IS) uit de Syrische grensstad Jarablus te verdrijven. In een nieuwe escalatie zijn tanks en elitetroepen de grens overgestoken. Syrische rebellen zijn onderdeel van de invasie. Militairen bronnen die door Turkse media worden geciteerd zeggen dat er 70 doelen in Jarablus en omgeving zijn bestookt met mortiergranaten en raketten.

Er zijn indicaties dat het offensief via Iran en Rusland is besproken met het Syrische regime, om te voorkomen dat de aanwezigheid van Turkse troepen door Assad wordt opgevat als het begin van een oorlog met het buurland.

Het Turkse leger heeft ook doelen van de Syrische Koerden in de regio beschoten, om te voorkomen dat ze het vacuüm in Jarablus vullen. De operatie is ‘Eufraat Schild’ gedoopt, een verwijzing naar Syrisch-Koerdische strijders die onlangs de Eufraat zijn overgestoken en met Amerikaanse steun de stad Manbij hebben veroverd op IS.

Dit is voor Turkije een rode lijn. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat ze zich moeten terugtrekken ten oosten van de Eufraat, anders zal Turkije „doen wat nodig is”. (AFP, AP)

Biden in Turkije pagina 16 en 17
    • Toon Beemsterboer