Dode en gewonden bij aanval op Amerikaanse Universiteit Kabul

In het universiteitsgebouw zitten honderden studenten en personeelsleden opgesloten. Er wordt nog geschoten.

Afghaanse veiligheidstroepen rennen richting de Amerikaanse universiteit, die op dat moment nog wordt beschoten. Foto: Rahmat Gul / AP Photo

Meerdere schutters hebben woensdagavond in de Afghaanse hoofdstad Kabul de aanval ingezet op de Amerikaanse Universiteit. Dat meldt persbureau AP. Op de campus zijn schoten en explosies gehoord. Bij de aanval is volgens de ziekenhuizen één student zijn gedood, minstens achttien anderen zouden gewond zijn geraakt.

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is het universiteitsgebouw omsingeld door Afghaanse elitetroepen en wordt er nog geschoten. Twee schutters zouden zich nog ophouden in het gebouw. Binnen zouden enkele honderden Afghaanse en internationale studenten en leden van het universiteitspersoneel vastzitten. De aanval is nog niet opgeëist.

Studenten springen uit ramen

Ooggetuigen beschrijven de paniek die uitbrak op de campus. Een student beschrijft tegenover persbureau Reuters hoe mede-studenten uit ramen op de tweede verdieping zijn gesprongen om te ontkomen aan het geweervuur en de explosies.

“Veel studenten zijn naar beneden gesprongen. Sommigen braken daarbij hun benen en anderen raakten gewond aan hun hoofd.”

AP-fotograaf Massoud Hossaini, die in 2012 de prestigieuze Pulitzer Prize won, was tijdens het begin van de aanval aanwezig in het universiteitsgebouw. Toen hij bij het raam ging kijken werd hij naar eigen zeggen beschoten door een man in burgerkleding, waarop hij en zijn klasgenoten het lokaal barricadeerden. Uiteindelijk wist Hosseini met negen anderen te vluchten via een nooduitgang.

“Terwijl we renden, zag ik iemand met zijn gezicht naar beneden op de grond liggen. Het leek alsof hij in zijn rug was geschoten.”

Kort na de aanval waren veiligheidstroepen ter plaatse bij het gebouw in West-Kabul. Het Pentagon bevestigt dat Amerikaanse militaire adviseurs, die eigenlijk een trainingsmissie uitvoeren in Afghanistan, met de Afghanen hebben meegevochten in een poging om de aanval af te slaan. In een reactie laat het Witte Huis weten zich ernstige zorgen te maken en de aanval sterk te veroordelen.

Het is de tweede keer deze maand dat militanten het voorzien hebben op de universiteit of het personeel. Begin augustus werden een Australische en een Amerikaanse docent ontvoerd. Zij zijn nog spoorloos.

    • Sjoerd Klumpenaar