Belgische ex-koning Albert vindt bijna een miljoen pensioen te weinig

Belgische oud-koning is ontevreden met zijn pensioen van 923.000 euro per jaar. Uit protest laat hij zich niet meer zien in het openbaar.

Foto ANP

Sinds zijn abdicatie als Belgische koning in 2013 moet Albert van 923.000 euro per jaar zijn oude dag financieren. Veel te weinig, vindt hij, en uit protest laten hij en zijn vrouw Paola zich niet meer zien in het openbaar. Het koninklijke koppel houdt zich afzijdig, op hun kasteel Belvédère in het Brusselse Laken, op hun zeewaardige jacht of op hun landgoed in het Zuid-Franse Châteauneuf-Grasse.

Details over de kwestie kwamen deze week naar buiten toen voormalig premier Elio Di Rupo in de media vertelde over de deal die hij in 2013 met Albert sloot. Als toenmalig premier zegde Di Rupo toe dat Albert na zijn troonafstand kon rekenen op jaarlijks 1,4 miljoen euro - ,,een dotatie vergelijkbaar met die van de Nederlandse koningin Beatrix leek mij redelijk”. Maar Di Rupo werd teruggefloten door ministers in zijn kabinet, zoals de liberaal Alexander De Croo. ,,100 keer het gemiddelde pensioen van een gewone Belg?” Buiten alle proporties, midden in crisistijd, vond De Croo. Het werd afgerond op 923.000 euro.

Lees ook: Vermoeide koning Albert wilde niet meer langer wachten

Albert (82) – wiens persoonlijk vermogen wordt geschat op ruim 400 miljoen euro - stuurde zijn trouwste adviseur naar Di Rupo met de vraag om meer geld. Tevergeefs. ,,Er ontstond een kilte in onze relatie”, zegt Di Rupo in een interview met de Franstalige radio RTBF.

Meteen kwam op sociale media een lawine aan verwensingen op gang. ,,Schaamt Albert zich niet?” ,,Omgerekend krijgt hij 2500 euro per dag, terwijl de politie geen nieuwe uniformen kan kopen.” ,,Op welke planeet leeft Albert?”

Deze zomer werd hij nog gezien op zijn luxejacht voor de kust van Corsica.

Op de Belgische nationale feestdag, op 21 juli, schitterden Albert en Paola op het bordes door afwezigheid. Zoon Filip, de huidige koning, werd alleen bijgestaan door broer Laurent die in het verleden betrokken raakte bij een fraudezaak. Destijds compenseerde Albert de door zijn zoon ‘onrechtmatig verkregen’ 180.000 euro. Dat was nog in de tijd dat Albert meer te besteden had dan zijn huidige pensioen.