Elf medaillewinnaars gewichtheffen Beijing toch positief

Onder hen bevinden zich drie Chinese Olympische kampioenen. Bij hertesten uit Londen werden al zes medaillewinnaars betrapt.

Een vrouwelijke gewichtheffer tijdens de Spelen in Beijing. Foto Robin Utrecht / ANP

Bij het opnieuw testen van dopingstalen van de Olympische Spelen in Beijing in 2008 zijn vijftien gewichtheffers, onder wie elf medaillewinnaars, alsnog positief bevonden. Daarbij zijn ook drie Chinezen die destijds goud behaalden. Dat maakte de internationale gewichthefbond IWF woensdag bekend.

Bij hertesten van stalen uit Londen werden al elf gewichtheffers gepakt op het gebruik van verboden stimulerende middelen, zo werd in juli naar buiten gebracht, maar daar waren geen Olympisch kampioenen bij.

Drie goud, drie zilver, vijf brons

Van de nu naar buiten gebrachte sporters komen er drie uit Wit-Rusland, drie uit China, vier uit Kazachstan, twee uit Rusland, twee uit Oekraïne en één uit Azerbajdzjan. De producten die gevonden zijn, zijn voornamelijk groeihormonen en anabole steroïden.

De grootste namen zijn Cao Lei (vrouwen tot 75 kilogram), Chen Xiexia (vrouwen tot 48 kilogram) en Liu Chunhong (vrouwen tot 69 kilo). Die Chinese gewichthefsters wonnen alle drie goud.

Ook drie zilveren medaillewinnaars werden betrapt: Andrei Rybakou (Wit-Rusland, mannen tot 85 kilogram), Irina Nekrassova (Kazachstan, vrouwen tot 69 kilogram) en Olha Korobka (Oekraïne, vrouwen tot 75 kilogram), net als vijf bronzen medaillewinnaars. Daarbij komt dat sommigen van de betrapten ook vier jaar later medailles wonnen in Londen en meerdere wereldtitels op hun naam hebben staan.

Betere methodes

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is sinds dit jaar bezig met het opnieuw testen van stalen uit 2008 en 2012. Er zijn nu geavanceerdere technieken om verboden middelen op te sporen. In mei werd gemeld dat er zo’n zestig sporters waren betrapt, zonder namen en sporten bekend te maken.

Tijdens de Olympische Spelen in Rio zijn deze maand zeven sporters betrapt op doping. In drie gevallen betrof het een gewichtheffer. Eén van hen, de Kirgiziër Izzat Artykov, had brons behaald in de gewichtsklasse tot 69 kilogram.

    • Joram Bolle