Eerste cijfers ASR na beursgang: lagere nettowinst

Beleggingen hebben minder opgebracht, maar de bedrijfsactiviteiten juist meer.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Verzekeraar ASR heeft in het eerste halfjaar van 2016 een nettowinst van 382 miljoen euro geboekt. Dat is zo’n 4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Woensdag presenteerde de verzekeraar de eerste cijfers sinds de gedeeltelijke beursgang in juni.

De gedaalde nettowinst komt volgens de verzekeraar doordat beleggingen minder hebben opgebracht. Het operationele resultaat - de winst uit bedrijfsactiviteiten - is juist 4 procent gestegen. Ook de omzet uit premies lieten een stijging zien, van 7 procent naar 2,667 miljard euro. Vooral in het segment Leven was de inkomstenstijging uit premies sterk, met 14,3 procent, door overnames van andere partijen.

ASR zegt dat hoge claims naar aanleiding van hagel- en waterschade niet een al te grote negatieve impact op de cijfers hebben gehad. Eerder liet onder meer Achmea wel weten dat het noodweer in juni voor slechte resultaten heeft gezorgd, en dat de premies daardoor moesten worden verhoogd.

Beurskoers

Op 10 juni startte de staat met de verkoop van de tijdens de kredietcrisis genationaliseerde verzekeraar. 40 procent van de aandelen werd naar de beurs gebracht. Een aandeel kostte bij beursgang 20 euro. Dat zou de staat in totaal 3 miljard euro op moeten leveren, terwijl de nationalisatie 3,7 miljard kostte.

De koers zakte snel, tot een dieptepunt van 17,14 euro werd bereikt in juli. Banken besloten daarop aandelen terug te kopen om de koers te stabiliseren. Inmiddels is een aandeel ASR weer 19,16 euro waard.

In een verklaring zegt topman Jos Baeten over de resultaten:

“Ik ben blij dat ASR in de eerste helft van 2016 sterke resultaten heeft geboekt, vooral omdat dit de eerste keer is dat wij cijfers publiceren na de geslaagde beursgang en onze notering op 10 juni jl. Onze financiële resultaten, sterke solvabiliteit en autonome kapitaalgeneratie laten zien dat ASR er goed voor staat.”