Dodental aardbevingen Italië loopt op tot 247

Er zijn tevens 368 gewonden, liet de Italiaanse premier Matteo Renzi woensdagavond weten.

Een man loopt door Amatrice, een dorpje in het midden van Italië. Emilio Fraile / AP

Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Midden-Italië is opgelopen tot 247. Dat meldt persbureau AP op basis van de Italiaanse autoriteiten. Het aantal slachtoffers kan de komende dagen nog verder oplopen. Er zijn tevens 368 gewonden, liet de Italiaanse premier Matteo Renzi woensdagavond weten. Tientallen van hen verkeren nog in levensgevaar.

Reddingswerkers hebben heel de nacht doorgewerkt om mensen onder het puin vandaan te halen. Van de omgekomen slachtoffers zijn er 190 in de provincie Rieti gevonden en nog eens 57 in Ascoli Piceno.

De reeks aardschokken, waarvan de zwaarste een kracht had van 6.2 op de Schaal van Richter, vonden rond half vier plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. Met name de bergdorpen Amatrice, Accumoli, Pescara del Tronto en Arquata, in het grensgebied tussen de regio’s Lazio en Marche, werden zwaar getroffen.

aardbevingen

Videoboodschap

Renzi bezocht aan het begin van de avond het rampgebied. Vanuit het nabijgelegen Rieti sprak de premier de pers toe. Hij sprak zijn medeleven en steun uit aan de getroffenen in een videoboodschap. Naast de vele slachtoffers zijn ook duizenden mensen dakloos geraakt door de verwoestingen die door de aardbevingen zijn aangericht.

Mensen onder puin vandaan gehaald

Hulpdiensten zijn nog altijd bezig om mensen onder het puin vandaan te halen. Woensdag werden op deze manier diverse mensen nog uit hun verwoeste huizen bevrijd. Volgens de brandweerchef werd woensdagavond nog een achtjarig meisje levend onder het puin vandaan gehaald.

Onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben Italië hun hulp toegezegd.

    • Jorg Leijten
    • Maarten Back