Aardbeving Birma: zeker drie doden en beschadigde tempels

De aardbeving had een kracht van 6.8 op de schaal van Richter.

De Dhammayangyi tempel behoort tot het tempelcomplex van Bagan.
De Dhammayangyi tempel behoort tot het tempelcomplex van Bagan. Foto Soe Moe Aung / AFP Photo

Birma is woensdag getroffen door een krachtige aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter. Lokale autoriteiten lieten aan persbureau Reuters weten dat zeker drie mensen, waaronder twee kinderen, zijn omgekomen. AFP meldde eerder al dat een 22-jarige man overleed toen een gebouw instortte. Daarnaast zijn zeker 65 van de beroemde tempels van Bagan schade hebben opgelopen, zo meldde het ministerie voor Religieuze Zaken.

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich volgens het Amerikaanse instituut voor geologie (USGS) zo’n 25 kilometer ten westen van Chauk, wat op zo’n dertig kilometer van de tempels ligt.

Het gebied wordt vaker getroffen door aardbevingen, maar die veroorzaakt niet vaak veel schade, omdat het gebied dunbevolkt is. NRC-correspondent Melle Garschagen wijst erop dat het door het regenseizoen moeilijk kan zijn voor het arme land om andere mogelijke slachtoffers te vinden. Schokken werden gevoeld tot in de Thaise hoofdstad Bangkok, Bangladesh en verschillende Indiase staten. Bewoners gingen in paniek de straat op, maar de schade lijkt vooralsnog mee te vallen.

De tempels van Bagan, ook wel Pagan genoemd, zijn een belangrijke toeristische trekpleister. De oudste tempels zijn zo’n duizend jaar oud. Bagan was ooit de hoofdstad van een gelijknamig koninkrijk. Het tempelcomplex bestaat uit zo’n twee- tot drieduizend tempels en pagodes die de tand des tijds hebben doorstaan.