Dode, 29 gewonden bij nieuwe aanslag Thailand

Bij aanslagen eerder deze maand in toeristische oorden kwamen vier mensen om. Nog niemand heeft ze opgeëist.

Buiten het hotel in Pattani waar een autobom afging.
Buiten het hotel in Pattani waar een autobom afging. Foto Surapan Boonthanom / Reuters

Er zijn opnieuw twee bommen ontploft in Thailand. Bij de explosies in de zuidelijke badplaats Pattani kwam dinsdagavond één persoon om het leven, 29 raakten gewond, meldt persbureau AP. Eerder deze maand kwamen bij een serie aanslagen in Zuid-Thailand al vier mensen om en vielen tientallen gewonden. Volgens de regering staan de aanslagen in Pattani daar volledig los van.

De explosies vonden plaats bij het Southern Hotel. De eerste bom ging af op de parkeerplaats, zonder slachtoffers te maken. De tweede bom was verstopt in een auto die explodeerde voor de ingang van het hotel. Een 35-jarige medewerkster van een voedselzaakje voor het hotel overleed later aan haar verwondingen.

Lees ook over de theorieën wie achter de aanslagen zitten: Welke terrorist wil de toeristen in Thailand treffen?

De locatie van de aanslag. Tekst gaat onder kaart verder.

Niet opgeëist

De aanslagen zijn niet opgeëist. Datzelfde geldt voor de aanslagen eerder deze maand. Wel zijn er zo’n 35 mensen opgepakt, die afkomstig zouden zijn uit het zuiden van Thailand.

Er bestaan een aantal vermoedens over wie de aanslagen hebben gepleegd: aanhangers van de ‘rodeshirtbeweging’ van ex-premier Thaksin, die felle tegenstanders zijn van het militaire Thaise bewind en de economie zouden willen schaden door de toeristische sector in het zuiden te treffen. Toerisme is goed voor 10 procent van het Thaise BBP.

Mogelijk islamitisch motief

Een andere theorie is dat islamitische separatisten er achter zitten. Sinds 2004 strijden zij gewapend tegen de boeddhistische regering omdat ze menen dat de islamitische minderheid wordt onderdrukt. Bij die strijd vielen al 6.000 doden. Op deze manier zouden ze wellicht een betere onderhandelingspositie af kunnen dwingen tijdens vredesbesprekingen.

De derde mogelijkheid is dat een internationale terroristische groepering als IS de aanslagen heeft gepleegd. Vorig jaar kwamen bij een aanslag in Bangkok 20 mensen om. Die werd waarschijnlijk gepleegd door Chinese Oeigoeren.

    • Joram Bolle