Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

In Kubo en het Magische Zwaard verzet de toonaangevende animatiestudio Laika de bakens met succes naar Japan.

 • ●●●●

  Kubo en het Magische Zwaard: Animatie

  Een opa en twee heksen van tantes die je ogen uit je hoofd willen rukken, een moeder die wegdrijft in depressie en catatonie. Heftig voor een animatiefilm, zou je denken. Maar de onafhankelijke Amerikaanse animatiestudio Laika weet als geen ander dat kinderen dol zijn op macaber. Lees de recensie: De horreur en de warmte van familie

  Regie: Travis Knight. In: 112 (Nederlands) en 44 (OV) bioscopen.

  Interview Travis Knight: Animatiestudio Laika levert met ‘Kubo and the Two Strings’ opnieuw een eigenzinnig juweeltje af. Het geheim? Je verre houden van Hollywood, zegt regisseur en CEO Travis Knight. En oké, de diepe zakken van Nike. Lees: ‘Miljardairs in animatiekunst
 • ●●●●●

  My skinny sister: Drama

  Stella kijkt enorm op tegen haar knappe zusje Katja, een talentvol kunstschaatser met zelfs een privétrainer. Met haar onhandige, mollige puberlijf kan de rossige Stella niet aan haar tippen. Zij wil Katja zijn, traint verbeten op de ijsbaan, is stiekem verliefd op haar trainer. Dan ontdekt ze dat haar perfecte zus lijdt aan een eetstoornis. Katja dwingt geheimhouding af met dreigementen, tot het probleem zich niet langer laat negeren. Lees de recensie: Zusterstrijd in tijden van anorexia

  Regie: Sanna Lenken. Met: Rebecka Josephson, Amy Diamond. In: 5 bioscopen.

 • ●●●●●

  La pazza gioia: Tragi-komedie

  Beatrice (de Franse actrice Valeria Bruni Tedeschi) en Donatella (Micaela Ramazzotti) zijn patiënten van een idyllische psychiatrische instelling in Toscane. De hekken zijn gesloten, maar binnen is het een soort Villa Kakelbont: medisch personeel en patiënten lopen door elkaar heen als in een fellineske utopie. Er is wel eens wat, maar er is vooral heel veel operetteske herrie omdat iedereen zich voortdurend met elkaar bemoeit. Lees de recensie: Hysterische Thelma & Louise

  Regie: Paolo Virzi. Met: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti. In: 29 bioscopen.

 • ●●●●●

  Angry Indian Goddesses: Melodrama

  Fotografe Frieda verzamelt aan de vooravond van haar bruiloft haar vriendinnen – een zakenvrouw, een activiste, trophy wife, kortom, het scala aan vrouwelijke ‘usual suspects’ – in het familiehuis in Goa om nagels te lakken en te dansen. Volgt iets tussen het Assepoesterverlangen van Sex and the City en de subversiviteit van Bachelorette in, met de verplichte musicalnummers van Bollywood. Lees de recensie: Giechelig, overvol drama

  Regie: Pan Nalin. Met: Sarah-Jane Dias, Sandhya Mridul, Amrit Maghera, Anushka Manchanda. In: 19 bioscopen.

 • Achtergrond Ben-Hur: Een nieuwe verfilming van de Amerikaanse bestseller moet de herinnering aan de met elf Oscars bekroonde versie met Charlton Heston doen vergeten. Dat gaat niet lukken. Lees: ‘Ben-Hur: minder homo, meer Jezus?
 • ●●●●●

  De noodkreet in de fles: Thriller

  Een fles met een 8 jaar oude door een kinderhand geschreven roep om hulp spoelt aan. Met de opmerking „Alleen jullie kunnen zoiets oplossen” belandt de brief met bloedvlekken vervolgens op het bureau van Afdeling Q, de Deense oplossers van cold cases. De noodkreet in de fles is de verfilming van het derde boek uit de immens succesvolle reeks van Jussi Adler-Olsen waarin twee rechercheurs – de nurkse, getraumatiseerde Carl Mørck en zijn geduldige collega Assad – met hun team een afgesloten zaak onderzoeken. Deze maal belanden ze tussen de ruisende gele velden en windmolens bij een christelijke sekte die zich afzondert van de samenleving. Lees de recensie: Avondje nagelbijten

  Regie: Hans Petter Moland. Met: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pål Sverre Hagen. In: 7 bioscopen.

 • ●●●●●

  Criminal: Actie

  Criminal heeft één verfrissend idee. Professor Tommy Lee Jones laadt het geheugen van vermoorde CIA-agent Billy in de ongevormde frontaalkwab van de gewetenloze psychopaat Jericho (Kevin Costner) om zo informatie terug te vinden. Waarna Jericho ontsnapt om zijn voordeel te doen met zijn nieuwe kennis over een Nederlandse hacker, een tas vol geld en Amerika’s wapensystemen. Maar al knokkend ontdekt dat de geheugentransplantatie zijn persoonlijkheid, emoties en geweten verandert. Lees de recensie: Geheugentransplantatie

  Regie: Ariel Vromen. Met: Kevin Costner, Ryan Reynolds, Gary Oldman, Gal Gadot, Tommy Lee Jones. In: 43 bioscopen.

  • Lisa Vos