Corbyn heeft een hekel aan ‘spin’, maar doet het zelf

Labourleider

Jeremy Corbyn heeft zich vaak fel gekeerd tegen de ‘spin’ waarmee politici de realiteit geweld aan doen. Hoe eerlijk is hij zelf?

De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn vertolkte het gevoel van menig treinreiziger toen hij vorige week op de grond moest zitten tijdens een drie uur durende reis van Londen naar Newcastle. Overvolle treinen zijn een veel voorkomend verschijnsel in Groot-Brittannië. „En ze zijn ook nog eens vreselijk duur. Is dat geen goede reden voor hernationalisering” van de spoorwegen, vroeg Corbyn zich in een filmpje af.

Alleen, juist zijn trein blijkt niet vol te zijn geweest. Spoorwegonderneming Virgin Trains, voor 51 procent eigendom van Richard Bransons Virgin Group, sloeg dinsdag terug met bewakingsbeelden. Te zien is hoe Corbyn en zijn team door een coupé met niet-gereserveerde zitplaatsen loopt, en dan door een coupé waar de stoelen wel zijn gereserveerd, maar leeg. Daarna zou hij op de grond zijn gaan zitten tot een conducteur hem wees op de lege stoelen. Volgens The Guardian weigerde Corbyn eerder een zitplaats in de eerste klas, die hem door de conducteur werd aangeboden. De onthulling is schadelijk voor Corbyn. Hij pleit voor een manier van politiek bedrijven, zonder spin. En maakt zich daar nu zelf schuldig aan.

Woensdag maakte Owen Smith, Corbyns tegenstander in de strijd om het partijleiderschap van Labour, van de ophef gebruik door te stellen dat een nieuw referendum over de Brexit of verkiezingen nodig zijn als eenmaal duidelijk is geworden welke deal de Britten krijgen.

    • Titia Ketelaar