Colombiaanse regering: vredesakkoord met FARC

Onderhandelingen HAvana

De regering van Colombia en rebellenbeweging FARC hebben een akkoord. Nu begint een lange strijd om het goed uit te voeren.

Foto Fernando Vergara / AP

De Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC hebben na 52 jaar strijd een vredesakkoord bereikt. Na bijna vier jaar en duizenden uren onderhandelen komt daarmee een eind aan de bloedigste en langste burgeroorlog die Latijns-Amerika ooit heeft gekend. Zeker 220.000 mensen kwamen daarbij om het leven en ruim zes miljoen mensen raakten ontheemd.

De twee partijen zouden het finale akkoord woensdagavond, toen deze krant al naar de drukker was, bekendmaken in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar al sinds 2012 wordt onderhandeld. Dat kondigden de onderhandelaars van de Colombiaanse regering woensdag aan via Twitter.

Het akkoord is historisch. Eerdere pogingen tot vrede liepen steevast stuk op onwil, wantrouwen of het schenden van gemaakte afspraken. En ook dit proces duurde veel langer dan verwacht. In de loop der jaren werden wel belangrijke deelakkoorden gesloten, op het gebied van landhervorming, de deelname aan de politiek van ontwapende rebellen, de strijd tegen drugshandel, het berechten van daders en de omgang met slachtoffers. In juni werd een gezamenlijk staakt-het-vuren aangekondigd. Maar gemarkeerde data waarop een definitief akkoord zou worden gepresenteerd, werden verschillende malen geschonden.

Dat definitieve akkoord ligt er nu wel, maar echt vrede is het nog niet. Nu de onderhandelaars eruit zijn, wacht Colombia een enerverende tijd. Eerst moet het akkoord door beide partijen worden ondertekend. Dat gebeurt naar verwachting op 23 september, tijdens het laatste officiële congres van de FARC.

Vervolgens schrijft de Colombiaanse president een referendum uit, waarschijnlijk in oktober. Het Colombiaanse volk krijgt dan de gelegenheid zich uit te spreken over het akkoord. Vooral dat onderdeel wordt spannend. Peilingen geven een wisselend beeld over het draagvlak dat in Colombia bestaat voor deze vrede.

Veel Colombianen zijn sceptisch over vrede, omdat zij de FARC zien als terroristische organisatie. Behalve dat guerrillero’s veel burgerslachtoffers maakten en burgers ontvoerden, mengde de FARC zich ook in drugshandel. De strijd om dit zwaarbevochten akkoord te implementeren, is daarom nog niet ten einde.