Britse handel

Holland en Brabant dominant

De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland komt voor de helft voor rekening van de provincies Noord- en Zuid-Holland. Daarnaast levert Noord-Brabant een aanzienlijk deel van de import en export vanuit en naar de overkant van de Noordzee. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag gemeld. Nederland importeerde vorig jaar voor 21,3 miljard euro uit het Verenigd Koninkrijk, terwijl voor 38,1 miljard euro werd geëxporteerd. De Brits-Nederlands handel was daarmee goed voor 8,9 procent van de totale Nederlandse export en voor 5,5 procent van de import. Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn samen goed voor tweederde van zowel de in- als de uitvoer met het Verenigd Koninkrijk. Daarbij spelen ze vooral een grote rol op het vlak van de doorvoer van Britse producten naar andere landen. (ANP)

    • Joop Meijnen