Belastingvlucht

Agnelli verhuist alles naar NL

None
Alessia Pierdomenico / Bloomberg

De familie Agnelli, grootaandeelhouder van het Fiat-concern, verhuist zijn houdstermaatschappij waar alle (industriële) belangen zijn ondergebracht naar Nederland. In Amsterdam waren al sommige onderdelen gevestigd zoals Fiat Chrysler Automobiles NV en Ferrari NV. De verhuizing is fiscaal en juridisch gedreven. Het concern noemt onder meer als reden voor de verhuizing de mogelijkheid om in Nederland loyale aandeelhouders meer stemrecht te geven. De familie, oprichters van autofabrikant Fiat, heeft 53 procent van houdstermaatschappij Exor in bezit. De houdstermaatschappij heeft een notering op de beurs van Milaan en is 8,8 miljard euro waard. Tot het zakelijke imperium behoren ook belangen in voetbalclub Juventus en het Britse zakenblad The Economist. (NRC)

    • Joop Meijnen