Boeken

As van Truman Capote geveild in Los Angeles

De resten van de in 1984 overleden Amerikaanse schrijver worden op 24 september geveild in Los Angeles

Truman Capote (links) komt in 1968 samen met regisseur Richard Brooks aan op Schiphol ter gelegenheid van de premiere van de film In Cold Blood. Foto ANP

Normaal gesproken wordt de as van een overledene uitgestrooid, of in een urn bewaard op een veilige en dierbare plek. Niet die van Truman Capote. De as van de Amerikaanse schrijver van de novelle Breakfast at Tiffany’s (1958) en de non-fictieroman In Cold Blood (1966), is bewaard in een kartonnen doos en wordt binnenkort geveild.

Capotes as maakt deel uit van de nalatenschap van de vorig jaar overleden Joanna Carson, weduwe van de Amerikaanse komiek Johnny Carson. Zij was een vriendin van hem, hij liet haar zijn as na.

Capote overleed in 1984 op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierfalen. Zijn as werd in 2013 nog uitgenodigd om de première van de Broadway-versie van Breakfast at Tiffany’s.

Op 24 september komt Capotes as onder de hamer als kavel 517 bij een veilinghuis in Los Angeles. Biedingen beginnen bij 2.000 dollar (1.775 euro). De verwachte opbrengst ligt tussen de 4.000 en 6.000 dollar.

Darren Julien van het betrokken veilinghuis, zegt in Vanity Fair dat Capote geen bezwaar tegen de veiling zou hebben gehad. „Hij hield van choqueren. Hij hield van publiciteit.”

    • Roderick Nieuwenhuis