Teruglezen: aardbevingen Midden-Italië: tientallen doden en honderden vermisten

Sluiting liveblog: de belangrijkste gebeurtenissen op een rij

We gaan dit liveblog over de nasleep van een reeks aardbevingen afgelopen nacht in Midden-Italië afsluiten. Nog even de belangrijkste gebeurtenissen op een rij:

 • Er vielen bij de aardschokken ten minste 73 doden. Dit aantal loopt naar verwachting de komende dagen nog verder op. Honderden mensen worden nog vermist
 • Het zwaarst getroffen werd het bergdorp Amatrice, daar vielen minstens 35 slachtoffers door een aardbeving met de kracht van 6.2 op de Schaal van Richter. Ook in de bergdorpjes Accumoli, Pescara del Tronto en Arquata, in het grensgebied tussen de regio’s Lazio en Marche, werd forse schade aangericht.
 • Het getroffen gebied ligt zo’n vijftig kilometer ten noorden van L’Aquila, een provinciehoofdstad waar een aardbeving in 2009 ruim driehonderd levens eiste,
 • Hulpdiensten halen nog altijd mensen vanonder het puin vandaan. Onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben de Italiaanse premier Matteo Renzi hulp toegezegd.
 • Lees ook onze reportage vanuit Accumoli: Hulpverlener: ‘Ramp niet vergelijkbaar met de beving in 2009’

  Dodental gestegen tot 73

  Er zijn volgens Italiaanse autoriteiten nu 73 dodelijke slachtoffers geteld. De meeste van hen vielen in de stad die het epicentrum vormt van de aardbeving, Amatrice. Het gaat om een voorlopig dodental, het aantal slachtoffers kan nog oplopen. Honderden mensen worden nog vermist.

  Oorzaak aardbeving: verschuiving tektonische platen

  De oorzaak van de aardbeving in Italië ligt volgens persbureau AP - dat een Poolse geoloog aanhaalt - niet geheel verrassend in een verschuiving van tektonische platen. De Afrikaanse plaat schuift volgens Jerzy Zaba van de universiteit van Silenzië in Katowice langzaam onder de Euraziatische plaat. Dat gebeurt in de regio rond de Adriatische Zee met veel wrijving tussen de platen. De spanning bouwt zich daar geleidelijk op en wanneer de ene plaat dan onder de andere schiet, zorgt dat voor schokken en trilling aan het aardoppervlak. De Afrikaanse plaat beweegt gemiddeld 5 centimeter per jaar.

  Twitter avatar _Kate_Allen Kate Allen Here are the tectonic plate boundaries and subduction zones in Italy (African, Adriatic & Eurasian plates): https://t.co/KpxNO9JlGw

  'Dodental opgelopen naar 63'

  Het dodental door de aardbeving in Midden-Italië is volgens persbureau ANSA inmiddels opgelopen tot 63. Dit cijfer is nog niet officieel bevestigd door de Italiaanse autoriteiten, maar tot stand gekomen op basis van eigen inventarisatie van ANSA. Het zou gaan om in ieder geval gaan om 35 slachtoffers uit Amatrice en 11 uit Accumoli. Ook in Arquata en Pescara del Tronto zijn mensen overleden door de aardschokken. Eén kind dat in Arquata levend onder het puin vandaan werd gehaald, overleed alsnog in het ziekenhuis.

  Rai: nieuwe aardbeving in Italië

  Volgens Rainews heeft zich in Italië een nieuwe aardbeving voorgedaan. Deze zou een kracht hebben van 4,9 op de Schaal van Richter en zou tot in Rome gevoeld zijn. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn of schade is en waar het epicentrum ligt:

  Twitter avatar RaiTv RaiTv #terremoto +++ Protezione Civile: nuova scossa ha magnitudo (preliminare) di 4.9 +++ https://t.co/4QdOoOe9NN

  #terremoto +++ Protezione Civile: nuova scossa ha magnitudo (preliminare) di 4.9 +++ pic.twitter.com/onerbYambJ

  — Rainews (@RaiNews) August 24, 2016

  Rai: alleen al in Amatrice minimaal 35 doden

  Het aantal dodelijke slachtoffers dat is gevallen bij de aardbeving in Midden-Italië zou weleens een stuk hoger kunnen uitvallen dan tot nu toe gedacht. Volgens het Italiaanse Rainews zouden er alleen al in het dorp Amatrice minstens 35 mensen om het leven zijn gekomen. Lokale autoriteiten hebben dit bericht echter nog niet bevestigd. Het officiële dodental in Amatrice staat nu nog op zeventien. In de stad, evenals in alle 69 omliggende gehuchten, wordt momenteel nog gezocht naar overlevenden.

  Twitter avatar RaiNews Rainews #terremoto +++ 35 vittime accertate solo ad #Amatrice +++ https://t.co/QfF63xKqsw

  Nog een beeld van voor en na de ramp

  Nog een tweede foto die de verwoestingen toont die zijn aangericht door de aardbeving afgelopen nacht. Een beeld van de plaats Pescara del Tronto laat zien hoe het dorp er voor en na de ramp uitziet:

  Twitter avatar pierloreto Pierfrancesco Loreto Before-and-after pictures reveal the shocking extent of the damage in #pescaradeltronto after the #earthquake #Italy https://t.co/xOsXFoZNE5

  'In tien seconden was alles verwoest'

  Ooggetuigen beschrijven wat ze voelden en zagen toen afgelopen nacht rond half vier de grond onder hun voeten begon te trillen. NRC-redacteur Marc Leijendekker verzamelde hun verhalen. Zo was vuilnisman Marco uit Amatrice net opgestaan om naar zijn werk te gaan, toen de aardbeving de oppervlakte raakte:

  „Ik was net opgestaan toen ineens alles instortte. In tien seconden was alles verwoest. Ik herinner me de aardbeving van L’Aquila, die duurde langer.”

  Een aantal mensen in de getroffen dorpen kon worden gered doordat zij een mobieltje bij zich hadden en zo aan bekenden konden laten weten dat ze nog leefden en hulptroepen gerichter konden zoeken. Zoals bij een echtpaar waar een kast overheen viel: ze behielden daardoor enige ruimte en zuurstof. Tegenover Radio Rai:

  "Alles om ons heen stortte in. We hebben een paar uur vastgezeten in de slaapkamer, maar onze redding was dat een grote kledingkast over ons heen viel. Daardoor hadden we zuurstof. Ik heb toen mijn dochter gebeld. Zo zijn we gered. Maar ik ben bang dat mijn nicht nog in huis is."

  Lees ook: ‘In tien tellen was alles verwoest’

  Renzi spreekt

  De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zojuist gezegd dat de focus de komende dagen - logischerwijs - ligt op het vinden van overlevenden onder het puin. Hij zal het rampgebied later vandaag bezoeken. In een korte toelichting dankte Renzi de reddingswerkers die bezig zijn om resten van ingestorte gebouwen te verwijderen om mensen uit benarde posities te bevrijden.

  In tijden van ramp toont Italië volgens de premier zijn ware gezicht: "Geen familie, geen stad of geen gehucht zal dit alleen hoeven te doorstaan."

  Ook Willem-Alexander en Máxima betuigen medeleven

  Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven betuigd aan de nabestaanden:

  Datzelfde deed ook de Franse president Hollande. Hij zegde de Italianen alle noodzakelijke hulp toe:

  Twitter avatar fhollande François Hollande Le tremblement de terre en Italie est une terrible tragédie. J'exprime à @matteorenzi la solidarité et l'affection du peuple français. 🇮🇹🇫🇷

  Nog één dode gemeld

  Volgens woordvoerder Immacolata Postiglione van de civiele bescherming is het dodental van de ramp gestegen naar 38, meldt Reuters. Postiglione zei dat 27 mensen zijn omgekomen in de dorpen Accumoli en Amatrice en tien in het nabijgelegen Arquata. Later in de persconferentie sprak ze van nog één dodelijk slachtoffer, zonder verdere details te noemen.

  Het dorp Amatrice, voor en na de ramp

  Via Twitter verschijnen foto's van het dorp Amatrice, voor en na de ramp. Op onderstaande foto is goed te zien hoe zwaar het dorp is getroffen door de beving:

  Foto: Twitter

  Foto: Twitter

  Rutte betuigt medeleven

  Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd aan zijn Italiaanse collega Matteo Renzi, zo laat hij via Twitter weten:

  Twitter avatar MinPres Minister-president Verschrikkelijke aardbeving in Italië. Premier Renzi mijn medeleven betuigd en hulp aangeboden waar dat gevraagd wordt.

  Dodental fors omhoog naar 37

  Het aantal dodelijke slachtoffers van de ramp stijgt naar 37, dat meldt Reuters op basis van een verklaring van de civiele bescherming.

  Tientallen mensen gered

  Reddingswerkers hebben tientallen mensen levend onder het puin vandaan gehaald in het zwaargetroffen dorp Pescara del Tronto, in de regio Le Marche. Het is echter nog niet gelukt het nabijgelegen dorp Peracchia di Acqua Santa Terme te bereiken, meldt AP.

  De reddingswerkers zijn onder meer brandweermensen, carabinieri, militairen en mensen van het Rode Kruis.

  Foto: AP

  Foto: AP

  Paus betuigt medeleven aan nabestaanden

  Paus Franciscus heeft vanochtend op het Sint-Pietersplein in Rome zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de natuurramp. Hij zei verbijsterd te zijn door de ramp en bad samen met zijn toehoorders voor de slachtoffers.

  Foto: Vincenzo Pinto / AFP

  Foto: Vincenzo Pinto / AFP

  Hetzelfde gebied werd eerder getroffen door zware beving

  De laatste zware aardbeving in Italië was in 2009 in de omgeving van de stad L’Aquila, in dezelfde regio als het vannacht getroffen gebied. Toen kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven. De beving werd veroorzaakt door een aardverschuiving langs een breuklijn ten noordoosten van het stadje. Duizend mensen raakten gewond en 66.000 mensen dakloos.

  Lees ook: L’Aquila vijf jaar na aardbeving: veel corruptie, trage wederopbouw.

  In de jaren na die beving in 2009 werden honderden miljoen euro’s uitgegeven aan de wederopbouw van de regio. Door corruptie lag het gebied jaren later echter nog steeds in puin. Een groot deel van de fondsen die werden toegewezen voor de wederopbouw zouden zijn doorgesluisd naar bouwbedrijven die banden zouden hebben met de maffia.

  Beelden van de ravage

  Bekijk hier de In Beeld van NRC over de aardverschuiving in Midden-Italië.

  Foto: AFP / Filippo Monteforte

  Foto: AFP / Filippo Monteforte

  Hele dorpen volledig verwoest

  De zwaarstgetroffen dorpen zijn Accumoli, Amatrice, Posta and Arquata del Tronto. Premier Matteo Renzi liet weten dat reddingswerkers per helikopter naar de getroffen gebieden zijn gestuurd, meldt Reuters.

  Het dorp Amatrice lijkt het zwaarst getroffen:

  6,2 op de schaal van Richter

  Het epicentrum van de beving lag nabij het dorp Norcia, 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia in de regio Umbrië. De regio werd om 03.30 uur getroffen door de beving, die een kracht had van 6,2 op de schaal van Richter. Volgens de Europese aardbevingsdienst EMSC waren er daarna ongeveer vijftig naschokken. De zwaarste daarvan trof het gebied een uur na de eerste beving en had een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. De bevingen werden gevoeld in Bologna en in het 170 kilometer verderop gelegen Rome.