‘Zekerheid heb ik nog steeds niet’

Carrièreswitch

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Paula van Rooij (32) stopte als freelancejournalist en staat nu voor de klas als docent geschiedenis en maatschappijleer.

Hoogtepunt: „Als je een populaire docent vervangt en voor een sceptische klas staat en als het dan toch lukt om hun vertrouwen te winnen.”

Dieptepunt: „Op vrijdagmiddag voor een moeilijke klas staan die je niet aan het werk krijgt.”

Maar een nachtje over geslapen

„Ik ben iemand die snel de knoop doorhakt, ook toen ik besloot om te stoppen als journalist en de opleiding tot docent geschiedenis te volgen. Ik was bij een open dag van de opleiding geweest en heb er een nachtje over geslapen; de volgende dag wist ik dat ik het zou gaan doen. Bij wijze van second opinion vroeg ik nog wel mijn vriend en mijn ouders om hun mening. Ze stonden volledig achter me, maar misschien had ik het ook wel gedaan als dat anders was geweest.”

Onzeker bestaan

„Het was vooral het onzekere bestaan van een journalist op oproepbasis dat me op een gegeven moment niet meer aanstond. Mijn vriend en ik werkten beiden als freelancer bij een persbureau. De snelheid van het nieuws geeft een kick, maar maakt het werk tegelijkertijd ook heel stressvol. Ik heb ook geschiedenis gestudeerd, dus ik dacht: misschien krijg ik in het onderwijs wél een vaste baan, die wellicht zelfs nog leuker is.”

Van invalswerk naar invalswerk

„Het lesgeven bevalt me goed, maar zekerheid heb ik nog steeds niet, want ook als docent geschiedenis vind je niet zomaar een baan. Ik hop momenteel van invalswerk naar invalswerk maar ik heb geleerd om het positief te zien. Het is juist ook leuk om zoveel verschillende scholen te zien. De ene keer werk ik met kinderen die van hun ouders genoeg geld krijgen om al hun wensen te vervullen; de volgende week sta ik voor een klas met veel kinderen uit de Haagse Schilderswijk, die alles zelf moeten bekostigen met een baantje bij de Albert Heijn. Dan ga je toch op een andere manier naar leerlingen kijken.

„Bovendien mag ik echt niet klagen: ik ben gezond, ik heb een leuke vriend en genoeg geld om af en toe uit eten te gaan en te gaan sporten. Ik kijk tegenwoordig gewoon naar wat ik wél heb.”

    • Steffi Weber