Zeker driehonderd doden door moessonregens India

Rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Hele dorpen, wegen en landbouwvelden staan onder water.

Mensen worden geëvacueerd uit het Patna-district in de deelstaat Bihar. Foto: AP

Overstromingen in Centraal- en Oost-India hebben zeker driehonderd levens geëist. Dat melden Indiase overheidsfunctionarissen dinsdag volgens Reuters. Meer dan zes miljoen mensen hebben te maken met het natuurgeweld.

Door hevige moessonregens traden rivieren, waaronder de Ganges, buiten hun oevers. Hierdoor staan hele dorpen, wegen en landbouwvelden onder water. Veel mensen uit de getroffen deelstaten Madhya Pradesh, Bihar, Uttar Pradesh, Rajasthan en Uttarakhand zijn in opvangkampen ondergebracht.

Deelstaat Bihar is met 120 doden het zwaarstgetroffen gebied, zo laat een lokale overheidsfunctionaris weten:

“We hebben mensen naar hoger gelegen gebieden gebracht en ze krijgen daar rijst, schoon drinkwater en polythene lakens.”

De deelstaat Bihar. De tekst loopt door na de kaart:

In het nabijgelegen Uttar Pradesh kwamen 43 mensen om. Scholen zijn gesloten en in de heilige stad Varanasi zijn mensen zelfs gedwongen hun overleden naasten op daken te cremeren, omdat begraafplaatsen zijn ondergelopen. Dorpelingen die vastzitten, vrezen zonder eten te komen zitten, zo laat één van hen weten tegenover een lokale nieuwszender:

“We weten niet wat we moeten doen. We leven nu al vier dagen op deze manier. We hebben niet eens meer iets te eten.”

Verwacht wordt dat de regen in met name Centraal-India de komende twee dagen zal aanhouden.

Moessoenregens

India heeft jaarlijks in de maanden juni tot september te maken met de gevolgen van moessonregens. De regenval is noodzakelijk voor de landbouw in het land, waar zo’n 1,3 miljard mensen hun brood mee verdienen.

De regens zijn echter elk jaar de oorzaak van aardverschuivingen en overstromingen die vele levens eisen en huizen en landbouwvelden vernietigen.

    • Etienne Verschuren