‘WikiLeaks brengt privacy burgers in gevaar’

Het publiceren van geheime documenten van autoriteiten brengt nevenschade aan ‘gewone’ burgers toe, blijkt uit onderzoek van AP.

Documenten met medische gegevens die zijn gepubliceerd door WikiLeaks.
Documenten met medische gegevens die zijn gepubliceerd door WikiLeaks. Foto Raphael Satter / AP

Door enorme hoeveelheden geheime documenten van autoriteiten te publiceren, brengt WikiLeaks ook de privacy van ‘gewone’ burgers in gevaar. Dat zou blijken uit onderzoek van The Associated Press, die schrijft dat onder anderen slachtoffers van seksueel geweld, zieke kinderen en psychiatrische patiënten met naam en toenaam in de documenten worden genoemd.

AP licht twee zaken uit, waarin tieners die slachtoffer zijn geweest van verkrachting worden genoemd. In een derde document staat de naam beschreven van een Saoediër die is opgepakt vanwege zijn homoseksualiteit. In Saoedi-Arabië kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen. De man is verbijsterd, volgens AP, die hem heeft gesproken:

“Ze hebben alles gepubliceerd: mijn telefoon, adres, naam… Als de familie van mijn vrouw dit ziet… De publicatie van dit soort persoonlijke gegevens kan mensen kapotmaken.”

Het aantal ‘slachtoffers’ van WikiLeaks zal “met gemak” in de honderden lopen, aldus AP. De afgelopen jaren heeft WikiLeaks vele documenten met medische gegevens gepubliceerd. Daarnaast zijn gevoelige familiegegevens en financiële documenten van “vele honderden” op internet te lezen, aldus AP, die WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet kon bereiken voor een reactie.

Collateral damage

WikiLeaks werd in 2006 opgericht zodat klokkenluiders van overheden of bedrijven anoniem gevoelige documenten kunnen ‘lekken’. Op 5 april 2010 publiceerde WikiLeaks een video van een Amerikaanse luchtaanval op Bagdad in 2007. Hoewel WikiLeaks garandeert dat de identiteit van klokkenluiders niet te achterhalen zijn, werd inlichtingenanalist Bradley Manning (die zich in 2013 Chelsea ging noemen) in 2013 voor het lekken van de video veroordeeld werd tot 35 jaar gevangenisstraf.

De video werd Collateral Murder genoemd, omdat twaalf naar het schijnt onschuldige Irakese burgers werden gedood, onder wie twee Reuters-journalisten (zie de video hieronder). AP bestempelt de privacyschending door WikiLeaks ook als ‘collateral damage’.

Lees ook de column van Rosanne Hertzberger van vorige maand Assange is geen klokkenluider, hij is een terrorist

Verder publiceerde de site grote hoeveelheden informatie over de oorlog in Afghanistan, de oorlog in Irak, de omstreden e-mails van presidentskandidaat Hillary Clinton en vertrouwelijke diplomatieke boodschappen van het Amerikaanse (Cablegate) en Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken (The Saudi Cables).

Alleen al in The Saudi Cables zouden 124 medische documenten te vinden zijn met patiëntengegevens van zieke kinderen, vluchtelingen en psychiatrische patiënten. AP heeft 23 van hen kunnen benaderen, van wie sommigen niet wisten dat hun data op internet stonden.

Assange sinds 2012 in ambassade

Ondertussen houdt de Australiër Julian Assange zich al vier jaar schuil in de ambassade van Ecuador in Londen. De Zweedse autoriteiten willen Assange ondervragen over een verkrachtingszaak in Zweden uit 2010.

Assange vreest dat een rechtszaak in Zweden ertoe leidt dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij veroordeeld kan worden voor het lekken van militaire en diplomatieke informatie.