Wapenstilstand tussen Syrisch regime en Koerden in Hasakah

Vorige week braken hevige gevechten uit tussen de twee partijen om de macht in de Noord-Syrische stad.

Een tank van het Syrische regeringsleger. Volgens Koerdische media trekt het Syrische leger zich terug uit Hasakah. Foto: AFP

Het Syrische regime en Koerdische strijdkrachten zijn een staakt-het-vuren overeengekomen in Hasakah in Noordoost-Syrië. Dat melden Syrische staatsmedia volgens persbureau AP.

De wapenstilstand is dinsdag om 14.00 uur lokale tijd ingegaan. Volgens de Koerdische Hawar News Agency is het regeringsleger akkoord met de terugtrekking uit Hasakah. Onderdeel van het staakt-het-vuren is dat de stad onder het bevel van de Koerdische politie blijft. Syrische staatsmedia noemen de terugtrekking van het leger niet. Alleen de wederzijdse evacuatie van gewonden en een gevangenenruil worden genoemd.

Hasakah ligt in het noordoosten van Syrië. De tekst loopt door na de kaart:

Vorige week braken hevige gevechten uit tussen het Syrische regeringsleger en Koerdische strijders om de macht in Hasakah. De plaats in het noorden van Syrië ligt in Koerdisch gebied. Bij bombardementen van het regeringsleger kwamen tientallen burgers om, onder wie vijftien kinderen. Duizenden burgers werden geëvacueerd.

Het opgelaaide geweld was opvallend: vorig jaar werd terreurgroep Islamitische Staat nog gezamenlijk door het regeringsleger en de Koerden uit Hasakah verjaagd.

    • Etienne Verschuren