Volkswagen en leverancier leggen hun ruzie bij

Auto-industrie

De VW Golf-productie lag stil door een conflict met leveranciers. Na 19 uur onderhandelen is de kwestie opgelost.

Foto ISTOCK

Volkswagen heeft een akkoord bereikt in een conflict met twee toeleveranciers van stoelbekleding en versnellingsbakonderdelen. Dat heeft de autofabrikant dinsdag bekendgemaakt.

Beleggers reageerden positief op het bericht. Het aandeel Volkswagen steeg dinsdag op de beurs van Frankfurt met 2,3 procent tot 130 euro.

Als gevolg van een geëscaleerde ruzie over een afgeblazen samenwerkingsproject staakten de bedrijven Car Trim en ES Automobilguss, beide eigendom van de Bosnische Prevent Group, de leveringen van onderdelen. Daardoor moest Volkswagen vanaf maandag op zes locaties de productie van nieuwe auto’s stilleggen. De productiestop betrof de Golf (het belangrijkste model van Volkswagen) en de Passat. Voor 28.000 werknemers zou dat verplichte werktijdverkorting tot zeker eind augustus betekenen.

Het akkoord kwam dinsdag tot stand na negentien uur onderhandelen. Het Duitse ministerie van Economische Zaken had de partijen opgeroepen snel tot een oplossing te komen. De ministers van Economische Zaken van Nedersaksen, waar Volkswagen zijn hoofdkwartier heeft, en Saksen, waar de twee toeleveranciers gevestigd zijn, hadden zich als bemiddelaars aangeboden.

Over details van de uiteindelijk gesloten overeenkomst is weinig bekendgemaakt. Wel werd gemeld dat er „een langdurig partnerschap” gesloten is en dat de leveringen „zo snel mogelijk worden hervat”. De bedrijven waren na een kort geding door de rechter gedwongen weer onderdelen te leveren, maar hadden geen gehoor gegeven aan de uitspraak.

Volkswagen weigerde 56 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan Car Trim nadat het een order van leren bekleding met een waarde van een half miljard euro had afgezegd. Car Trim zei al ontwikkelingskosten te hebben gemaakt en zou vervolgens via ES Automobilguss, een zusterbedrijf, hebben geprobeerd alsnog een deel van het geld te krijgen.

Volkswagen liet dinsdag weten dat het hoopt zo snel mogelijk de productie te hervatten.

    • Joram Bolle