Verkeerde Chinese vlag bij huldiging Rio - en nog vijf ceremonieblunders

Sportorganisatoren maken vaak fouten bij medaille-uitreikingen: van het tonen van vlaggen van de aartsvijand tot niet-bestaande volksliederen.

Dit is niet de juiste Chinese vlag. Foto Jeff Roberson / AP

Ze waren dolblij dat ze hun 26ste goud hadden gepakt in Rio, bij het vrouwenvolleybal. Totdat de Chinese ploeg, die Nederland uitschakelde in de halve finale, de medaille kreeg uitgereikt. Wat bleek? De organisatie had de verkeerde vlag opgehangen.

Dat kan uiteraard gebeuren, maar het was al de tweede keer deze Spelen. Toen Du Li en Yi Siling zilver en brons wonnen bij het onderdeel tien meter luchtpistool, hingen ook al de verkeerde vlaggen te wapperen. Op het Chinese Weibo, een variant van Twitter, was daarom alweer een hashtag trending waarbij de organisatie van Rio op z’n kop kreeg, schrijft de BBC.

Na de eerste keer liet de organisatie in Rio nieuwe vlaggen maken, en werden excuses aangeboden aan China. Sommige Weibo-gebruikers lieten weten excuses ditmaal niet te accepteren.

“Zo’n fout maken is absurd. Het Chinese volk kan een spijtbetuiging niet aannemen.”

Welke “absurde” blunder werd er eigenlijk gemaakt met de Chinese vlag? Als je de verkeerde en de juiste vlag bij elkaar ziet, denk je in eerste instantie een zoek-de-verschillen-opdracht te bekijken. Hieronder een foto van de vlag zoals - foutief - getoond bij de medailleceremonie en een foto van de Chinese ploeg die met de eigen - juiste - vlag de overwinning kort na de wedstrijd vierde.

Foto links Jeff Roberson / AP Foto rechts Ricardo Moraes / Reuters

Links de foute vlag, rechts de goede. Foto links Jeff Roberson / AP | Foto rechts Ricardo Moraes / Reuters

Het verschil zit ‘em in de vier kleine gele sterren. Bij de foute vlag staan de sterren allemaal rechtop, bij de goede vlag zijn ze allemaal licht gedraaid, zodat ze naar de grote gele ster wijzen. Dat moet de eenheid van China onder bewind van de Communistische Partij uitstralen. Met die eenheid zit het, gezien de eensgezinde afkeurende reacties op de vlagblunder, wel goed.

Natuurlijk is dit niet de eerste keer (of tweede) dat een organisatie de fout in gaat met nationale symbolen van trots tijdens een sportwedstrijd. Nog vijf leuke, en pijnlijke, voorbeelden.

1. Vlaggen omgedraaid

Ook dit gebeurde bij de Spelen in Rio: de Nieuw-Zeelandse Lukaa Jones haalde zilver bij de kanoslalom. Toch was niet de vlag van Nieuw-Zeeland, maar die van Australië te bewonderen op de plek waar de vlag van de zilverenmedaillewinnaar zich had moeten bevinden. Een Australische haalde brons, en op haar plek wapperde dan weer de Nieuw-Zeelandse vlag.

Twitter avatar Andrew_Mulligan Andrew Mulligan The @olympics put the wrong flag on the 2nd place pole. Aussie was third at the #CanoeSlalom #Rio2016 https://t.co/3PCLOzRmIJ

2. Vlag van vijand

Australië en Nieuw-Zeeland zijn redelijk goede buren. Dat geldt niet voor Noord- en Zuid-Korea. De Noord-Koreanen waren er dan ook niet blij mee dat vier jaar geleden in Londen de vlag van Zuid-Korea op grote beeldschermen naast foto’s van hun voetbalsters getoond werd. Een uur lang weigerden de Noord-Koreanen af te trappen, totdat de blunder was hersteld.

3. Oud volkslied

Er wordt niet alleen geblunderd met vlaggen, ook met volksliederen schijnen sportorganisatoren de nodige moeite te hebben. Tijdens het WK Badminton vorig jaar won de Spaanse Carolina Marin goud. Uit volle borst meezingen met het volkslied zit er voor Spanjaarden niet in, aangezien hun volkslied geen tekst kent. Groot was dan ook de verbazing toen er een versie mét tekst uit de luidsprekers schalde. In de fascistische tijd onder dictator Franco kende het Spaanse volkslied wel een officiële tekst, die toen de monarchie weer werd ingevoerd werd geschrapt. Hetzelfde volkslied klonk toen wielrenner Alberto Contador in 2011 de Giro d´Italia won.

4. Volkslied van rivaal

Bij de Copa America in juni keken de voetballers van Uruguay elkaar vragend aan bij het spelen van het volkslied. Was dit wel het Orientales, la Patria o la Tumba dat te horen was? Nee, zo bleek. Het was het Himno Nacional de Chile. Ze waren er kennelijk danig door uit hun concentratie gebracht dat ze kansloos met 3-1 verloren van Mexico. Op de Olympische Spelen van dit jaar werd bij de wedstrijd tegen Japan niet het Nigeriaanse volkslied, maar dat van Venezuela gedraaid.

5. Fictief volkslied

De leukste blunder is misschien wel deze. Nadat de Kazachstaanse schutter Maria Dmitrienko een schietwedstrijd in Koeweit won, werd wel een versie van het Kazachstaanse volkslied gespeeld, maar niet de goede. Komiek Sacha Baron Cohen schreef voor een film van zijn Kazachstaanse typetje Borat een fictieve uitvoering van het volkslied en die werd afgespeeld. De organisatie had het volkslied gedownload van internet. Daardoor waren er teksten te horen als:

“Kazakhstan greatest country in the world.
All other countries are run by little girls. [...]
Kazakhstan’s prostitutes cleanest in the region,
Except of course Turkmenistan’s.”

    • Joram Bolle