In beeld

Verdeeld Amerika

De verkiezingscampagne in de VS leert ons dat het land diep verdeeld is. De presidentskandidaten bevechten elkaar over onderwerpen zoals immigratie, wapenbezit, gezondheidszorg, klimaatverandering en islam. Persbureau AP stuurde zijn fotografen het land in om vast te leggen hoe de gewone Amerikaan in het dagelijks leven te maken heeft met deze thema's. Dat resulteerde in deze indrukwekkende verzameling foto's van Amerika in 2016.
Het gezin van Karen Fagen viert de verjaardag van haar dochter Elizabeth. Harry Bowden, haar ex-man en vader van haar twee dochters, werd gedood bij de aanslag in San Bernadino. Karen koestert geen wrok tegen moslims. Ze neemt deel aan interreligieuze bijeenkomsten en vindt dat Amerika vluchtelingen moet blijven opnemen. "Het doet me verdriet dat Amerika niet langer de plek is waar mensen naartoe kunnen om te ontsnappen aan onderdrukking."
AP / Jae C. Hong
Maribel Solache uit Californië heeft net haar zoon naar school gebracht. Ze is 12 jaar geleden illegaal de Mexicaanse grens overgestoken op de vlucht voor het drugsgeweld. Haar grote angst is aangehouden te worden door de immigratiedienst of politie en te worden teruggestuurd naar Mexico.
AP / Gregory Bull
Abortusarts Bhavik Kumar uit Fort Worth, Texas bespreekt met een patient een echo. Vrouwen die een abortus overwegen zijn in Texas verplicht een echo te laten maken en hebben daarna een verplichte 24-uurs bedenktijd. Voor sommigen betekent dit dat ze in een paar dagen tijd tweemaal een grote afstand moeten reizen naar de kliniek. Om hieraan tegemoet te komen reist Kumar op en neer tussen klinieken in Fort Worth en San Antonio. "We weten dat de behoefte er is," zegt Kumar. "Ik voel me moreel en ethisch verplicht om dit werk te doen."
AP / Jacquelyn Martin
Op haar 21ste verjaardag ziet Eva Lara door het grenshek bij San Diego, haar oma voor het eerst sinds ze op driejarige leeftijd met haar ouders Mexico ontvluchtte. Eva is legaal in de Verenigde Staten door wetgeving die voorkomt dat minderjarige immigranten gedeporteerd worden.
AP / Gregory Bull
Hannah Shraim poseert met haar klasgenoten voorafgaand aan de 'highschool prom'. Ze is moslim en draagt sinds haar vijftiende een hoofddoek. Haar ouders waren bezorgd over haar keuze uit angst hoe ze behandeld zou worden door vreemden. "Als Trump president wordt dan zullen niet alleen moslims, maar veel andere minderheden in angst leven. Onder Trump zal het zoeken naar zondebokken onder minderheden toenemen in plaats van dat er gefocust wordt hoe iedereen kan profiteren."
AP / Jacquelyn Martin
Brooks Brunson geeft een fles babymelk aan zijn echtgenoot Gregg Pitts die hun adoptiezoon Thomas voedt. De twee mannen trouwden in 2013 in Washinton DC, dat in 2010 het homohuwelijk legaliseerde. "We zijn een interraciaal homogezin, maar in ons dagelijks leven zijn we de saaiste en gewoonste mensen die ik ken", zegt Brunson. "Maar als ik het van een afstandje bekijk besef ik hoe uniek we zijn. Ik geloof dat dit precies is hoe God wil dat ik ben."
AP / Jacquelyn Martin
In een golfkarretje rijdt Duncan Wallace van zijn huis naar zijn golfclub in Vista, Californië. Hij vertelt dat hij al vijftig jaar conservatief is. "Ik vind dat wij hier succes afstraffen. Ik ken een hoop succesvolle mensen die enorm veel geld betalen aan belastingen. In feite betalen ze voor de mensen die niet werken."
AP / Gregory Bull
John Lazzari Jr. loopt langs het hek van een militair vliegveld in Daphne, Alabama. De overheid overweegt er een opvangkamp voor ongeregistreerde, alleenstaande kinderen te vestigen. Lazzari maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn familie. "Ik ben er tegen dat er vluchtelingen in de buurt komen. Wat als het terroristen zijn of ze gewelddadig blijken te zijn? Ik hoor alleen maar slechte verhalen over vluchtelingen. Ik wil dat het veilig is voor mijn gezin."
AP / Brynn Anderson
De 73-jarige Richard Sawyer is een van de weinige overgebleven kreeftenvissers in Groton, Connecticut. De teruglopende vangsten wijt hij aan klimaatverandering en overheidsregelgeving. "Het ligt aan de mens of de kreeftenpopulatie zal herstellen. We dienen ons te gedragen: recyclen en niet vervuilen. We zorgen niet goed voor Moeder Aarde. Het is heel eenvoudig: het komt door pure hebzucht."
AP / Robert F. Bukaty
Hoteleigenaar Elvin Lai inspecteert de kamers van zijn hotel in San Diego. Hij heeft zich via alle baantjes in het hotel opgewerkt tot wat hij nu is. "Het verhogen van het minimumloon verhoogt niet noodzakelijk de levensstandaard", vindt hij. "Het motiveert meer om door ervaring en betere vaardigheden je vermogen om geld te verdienen te vergroten, dan om het minimumloon te verhogen. Bovendien, door een loonsverhoging stijgen alle prijzen en ben je per saldo niets verder."
AP / Gregory Bull
Mijnwerker Scott Tiller eet zijn lunch in een één meter hoge mijnschacht in een kolenmijn in West-Virginia. De werkgelegenheid in de kolenwinning in Centraal Appalachia loopt hard terug door de afnemende vraag naar steenkool. Tiller heeft vier kleinkinderen. "Ik wil niet dat ze in de mijnen gaan werken. Het is een keiharde, zware manier van je geld verdienen. Dat wil ik niet voor hen."
AP / David Goldman
Ralph Caldwell (73) heeft zijn melkveebedrijf moeten verkopen door de hoge veevoerprijzen. Hij neemt het de regering kwalijk dat ze ethanol subsidieren waardoor voedsel wordt gebruikt voor brandstof. "We zijn zo rijk en arrogant dat we denken de wereldvoedselvoorziening te kunnen gebruiken om op te stoken in onze auto's. Ik geloof in de klimaatverandering, maar ik zie het niet als onze eigen schuld."
AP / Robert F. Bukaty
Mariah Griffin-Hernandez (25) wacht met haar eenjarige dochter op haar man in de lobby van Union Rescue Mission in Los Angeles. Ze verhuisden dit jaar van Houston naar Californië in de hoop op een betere toekomst. Ze verdienen niet genoeg geld om huur voor een appartement te betalen en verblijven momenteel in een familieopvang in Skid Row. "Dakloos zijn is erg derpimerend. Ook het gevoel niet voor je gezin te kunnen zorgen en het verblijf tussen drugsverslaafden is erg deprimerend."
AP / Jae C. Hong
Dorothy Johnson-Speight bezoekt in Philadelphia het graf van haar zoon, die in 2001 tijdens een ruzie om een parkeerplaats werd doodgeschoten. "We verliezen onze geliefden in een alarmerend tempo. Ik ben niet tegen wapenbezit. We willen gewoon niet dat onze geliefden worden neergeschoten door gewapende mensen met een crimineel verleden of mensen met psychische problemen, die eenvoudig aan wapens kunnen komen." Johnson-Speight is directeur van Moeders In Charge, een organisatie die families bijstaat die getroffen zijn door wapengeweld.
AP / Matt Rourke
Lesia Crigger en haar zus Rhonda Gravley wachten 's nachts in de auto voor de opening van het Remote Area Medical (RAM) evenement in Smyth County, Virginia. RAM biedt gratis medische zorg aan mensen in afgelegen en arme gemeenschappen die geen ziektekostenverzekering hebben. Gravley zoekt tandheelkundige hulp. "Ik wil al mijn tanden laten trekken. Ze doen allemaal pijn." Tandarts Mark Copas trek uiteindelijk enkele van haar tanden.
AP / Jacquelyn Martin
Tim Foley controleert camera's langs een smokkelroute in Arizona. Hij is oprichter van Arizona Border Recon, een groep gewapende vrijwilligers die de grens bewaken. "Border Patrol kan zijn werk niet goed doen omdat de huidige regering illegalen meer rechten toekent dan Amerikaanse burgers. Sommige boeren hier zijn zelfs aangeklaagd omdat ze illegalen en smokkelaars die hun eigendommen vernielden, hebben vastgehouden."
AP / Gregory Bull
Restauranteigenaar en voorstander van wapenbezit Lauren Boebert uit Rifle, Colorado draagt altijd een pistool. "Toen we net ons restaurant openden werd er in een steeg een man doodgeslagen. Dat schudde me wakker. Ik ben vaak alleen en dacht: 'wat moet ik doen als zoiets hier gebeurt en mijn man is er niet om me te beschermen?' Dat is wat me voorstander maakte van het recht openlijk een wapen te dragen."
AP / Brennan Linsley
Pastoor Richie Clendenen uit Kentucky maakt zich zorgen over het land dat zijn zoon zal erven. "Ik voel dat onze rechten ons langzaam worden afgenomen. Ik bid ervoor dat het christendom in ons land niet alle rechten zal verliezen. Wat gaat dat betekenen voor mijn zoon?" Zelf in deze diep-religieuze streek in West-Kentucky voelen de veelal conservatieve christenen zich bedreigd.
AP / David Goldman
Taxichauffeur Russ Schmidt (74) haalt medicijnen voor zijn vrouw bij een apotheek in Salt Lake City. Na tien jaar pensionering werd Schmidt gedwongen weer te gaan werken nadat zijn vrouw bij een val werd opgenomen en sindsdien medicijnen nodig heeft. "Ik hou van dit land. Ik denk dat dit het beste land ter wereld is, maar we zitten in de problemen. Ik heb mijn hele leven hard gewerkt en nu raak ik bijna alles kwijt."
AP / Rick Bowmer
Billy Inman helpt zijn vrouw Kathy uit haar rolstoel in bed. In 2000 reed een illegale Mexicaan de auto van de Inmans aan voor een stoplicht. Bij het ongeluk kwam hun 16-jarige zoon Dustin om het leven en raakt Kathy ernstig gewond. Sindsdien zijn ze betrokken bij het zoeken naar strengere wetgeving tegen illegale immigratie. "Ik mis de knuffels van Dustin. Het breekt mijn hart dat hij er al 16 jaar niet meer is en dat er niets is gedaan. Zijn moordenaar loopt nog steeds vrij rond."
AP / David Goldman
Rev. Rick Edmund is onderweg naar een kerkdienst op Smith Island in Chesapeake Bay, Maryland. De bevolking van het afgelegen eiland is afhankelijk van de commerciële visserij die wordt bedreigd door een combinatie van zeespiegelstijging en erosie. Op zijn gitaarkoffer zit een sticker met de tekst: "The Earth does not belong to us. We belong to the Earth." Volgens Edmund zullen we de gevolgen van de klimaatverandering nog eeuwen voelen.
AP / Patrick Semansky
Marien bioloog Diane Cowan bestudeert al 30 jaar het gedrag van kreeften en de ecologie in Friendship Long Island, Maine. Het leven op het eiland werd altijd bepaald door de getijden - en nu, zegt ze, door klimaatverandering. Jarenlang was ze getuige van een voorspelbare cyclus van seizoenswisselingen. Ineens was dat niet meer zo; veroorzaakt door de zeespiegelstijging veranderde het van een op andere dag. "Dat was een schok voor me. Ik wist natuurlijk van klimaatproblematiek, maar op het moment dat ik het zelf meemaakte begreep ik pas wat het doet met de omgeving."
AP / Robert F. Bukaty