‘Helft donateurs Clinton Foundation ontmoette haar als minister’

De onthullingen kunnen Clinton in de problemen brengen als zij verkozen wordt tot president.

Hillary Clinton op een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania.
Hillary Clinton op een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Foto: AFP / Dominick Reuter

Meer dan de helft van de mensen die Hillary Clinton ontmoette terwijl zij minister van Buitenlandse Zaken was, heeft direct of indirect geld geschonken aan het Clinton Foundation. Dat onthult persbureau AP, dat de vrijgegeven agenda van het ministerie van Buitenlandse Zaken analyseerde.

Van 154 zakelijke contacten uit de Verenigde Staten die Clinton ontmoette of telefonisch sprak als minister, schonken er minimaal 85 een bedrag aan de filantropische instelling - via gelieerde bedrijven of op persoonlijke titel. Minimaal veertig van hen schonken een bedrag van 100.000 dollar of meer; twintig van hen overstegen zelfs het miljoen. Samen waren de donateurs goed voor een bedrag van 156 miljoen dollar.

‘Onthullingen gaan voor problemen zorgen’

Hoewel het nog niet vaststaat of er wetten zijn overtreden bij de ontmoetingen, kunnen de onthullingen Clinton in de problemen brengen, zo zegt correspondent Guus Valk:

“Op korte termijn zal dit zeker tegen haar gebruikt worden in de campagne. Op lange termijn blijven die problemen bestaan, mocht zij president worden. Zij staat dan niet onafhankelijk meer ten opzichte van de mensen van wie het fonds dat haar naam draagt geld heeft ontvangen.”

Bovendien kreeg het foundation steeds meer een netwerkfunctie. Iets wat op den duur bij een presidentscampagne voor problemen kan gaan zorgen, omdat de schijn van belangenverstrengeling kan worden gewekt. Valk: “Dit is iets wat Clinton als senator en minister had moeten zien aankomen.”

Analyse van Guus Valk: De campagne is begonnen, maar waar is Hillary Clinton toch?

‘Donatie als toegangsprijs’

Onder meer een bekende econoom die problemen had met de regering van Bangladesh en een Wall Streetbankier met een visumprobleem klopten met succes bij haar aan - en doneerden later. Ook kregen medewerkers van cosmeticabedrijf Estee Lauder een plekje in de persoonlijke agenda van Clinton, terwijl haar ministerie in Zuid-Soedan samenwerkt met de liefdadigheidsafdeling van het bedrijf.

Bij Clintons aantreden als minister in 2009 zijn er afspraken gemaakt rondom haar verhouding tot het fonds. Uit niets blijkt voor alsnog dat die afspraken zijn geschonden. Volgens AP voeden de timing en de frequentie van de ontmoetingen wel geruchten dat de donatie een ‘toegangsprijs’ was voor spreektijd met Clinton.

Ruim 2 miljard dollar

Bill Clinton richtte het fonds in 1997 op, in 2000 kreeg het de huidige naam. Het filantropische fonds helpt goede doelen wereldwijd en genereerde sinds 2000 ruim 2 miljard dollar aan donaties van ruim 6.000 donateurs.

AP bekeek Clintons ontmoetingen met Amerikaanse zakenlieden. Ontmoetingen met binnenlandse of buitenlandse overheidsvertegenwoordigers konden immers ook in het kader staan van diplomatie. Overigens doneerden zulke contacten in totaal 170 miljoen dollar aan het fonds.

    • Sjoerd Klumpenaar