De Thuiskok: Pilav met zeebaars

Dit is volgens Pomme Larmoyer, auteur van Recepten uit Istanbul, een typisch recept uit de Turkse metropool door het gebruik van ingrediënten als vis, noten, pijnboompitten en rijst. Pilav is verwant aan risotto, door de bereiding met bouillon, maar het lijkt ook een beetje op couscous vanwege de meerdere ingrediënten die erin verwerkt worden. Lekker is het sowieso.

Besmeer de zeebaarsfilets met 2 eetlepels van de olijfolie, bestrooi met zout en leg opzij. Laat de rijst 30 minuten weken in warm water en was hem daarna enkele malen. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rooster de amandelen, pistachenoten en pijnboompitten 8 minuten in de oven. Hak de peterselie en de munt fijn. Verhit de boter en de overgebleven olijfolie in een braadpan. Bak de rijst 5 minuten. Voeg dan 400 ml gezouten water toe en laat ongeveer 15 minuten op laag vuur koken, tot de rijst bijna al het vocht heeft geabsorbeerd.

Hak intussen de peterselie en munt fijn. Voeg de amandelen, pistachenoten en pijnboompitten, de peterselie en de munt toe en bak nog 2 minuten onder voortdurend roeren. Schik drie kwart van de visfilets in een kleine ovenschotel. Schep de pilav erop en leg de rest van de vis erbovenop. Besprenkel met 1 eetlepel water en bak nog 15 minuten in de oven. Serveer warm.