‘Texel is toch het vlotte eiland van de Wadden’

Zomerbaan

Voor sommigen is de zomer een extra drukke periode. De Texelse burgemeester Michiel Uitdehaag (37) verwelkomt tienduizenden toeristen op zijn eiland.

Michiel Uitdehaag, sinds een half jaar de burgemeester van Texel.
Michiel Uitdehaag, sinds een half jaar de burgemeester van Texel. Foto Maurice Boyer

Michiel Uitdehaag heeft net een naturalisatieceremonie geleid, de derde van dit jaar. Uitdehaag (37) is sinds een half jaar de trotse burgemeester van Texel. Twee Somaliërs en een Irakees verkozen het waddeneiland tot hun nieuwe thuis. „Heus niet iedereen wil naar de Randstad en Texel heeft een hoop te bieden.”

Niet alleen voor nieuwe bewoners, ook steeds meer toeristen weten dat inmiddels. Texel is dit jaar opgenomen in de toptien van Europese bestemmingen van reisgids Lonely Planet. Verpletterende witte zandstranden, rijke natuurgebieden, zonovergoten bossen en schilderachtige dorpjes: zo wordt het eiland aangeprijsd. „Fietsers raken betoverd en er is genoeg afleiding om je dagenlang te vermaken.”

„Normaal komen er veel gepensioneerde stellen en jonge gezinnen uit Nederland, Duitsland en soms ook België, maar door die Lonely Planet gaan we hier misschien ook wel backpackers zien, echt weer wat anders”, zegt Uitdehaag terwijl hij zijn ambtsketen afdoet. Over een stormloop maakt hij zich geen zorgen: het eiland kent al jaren een maximum aantal slaapplaatsen voor toeristen.

Had je tien, vijftien jaar tegen zijn omgeving gezegd: die wordt burgemeester, dan hadden ze er niet hun geld op ingezet, zegt Uitdehaag lachend. „Ik was toen nog lang niet zo uitgesproken als nu. Toen ik in juli mijn sollicitatie naar de commissaris van de koning schreef, heb ik mezelf daarna ook regelmatig even in mijn arm geknepen.”

Voordat hij werd ingezworen was Uitdehaag nog maar drie keer op Texel geweest. Maar de Brabander werd met open armen ontvangen. „Als je hier eerlijk en open bent, accepteren ze je zo.” Wat Uitdehaag betreft is Texel de beste gemeente van Nederland om burgemeester van te zijn. „Het is toch het vlotte eiland van de Wadden. En het is zo divers. Je houdt je bezig met de kustverdediging, er is een haven, er is een internationaal vliegveld.” En dan heb je nog de eigenheid van de mensen. „Texelaars zijn echt types hoor. Doe maar gewoon is het devies. En blijf jezelf. Want dat hebben ze hier zo door, als je jezelf anders voordoet.”

Lees ook: Acht maanden hoogseizoen op Texel

Vlot en gastvrij

Met zijn moderne bril, strakblauwe pak, felgele suède schoenen en Brabantse accent lijkt de jonge burgemeester op de gemeente die hij vertegenwoordigt. Vlot en gastvrij. Hij wijst even naar zijn gele schoenen. „Zelf ontworpen op internet. Mijn vriend zei: ‘Die ga je toch niet aantrekken naar je sollicitatie met de gemeenteraadsleden?’ Maar ik dacht: het zal mooi wezen, dan kan ik ze straks zeker zes jaar niet aan. Als ze me niet willen om hoe ik ben, dan wil ik hier helemaal geen burgemeester zijn. En wat bleek? Geen enkel probleem. Dit zijn mensen die de wereldzeeën bevaren hebben, die zijn ruimdenkend.”

Vanuit het in antroposofisch stijl gebouwde gemeentehuis (organische vormen, veel kleur), stuurt Uitdehaag de vijftien raadsleden van het eiland aan. „Ik zou mezelf geen eindbaas van Texel willen noemen, daarvoor is er te veel overleg.” Toch vindt hij het burgemeestersvak af en toe best eenzaam. „Er is maar één burgemeester en die moet soms moeilijke beslissingen nemen. Iemand een gebiedsverbod opleggen voor een uitgaansgebied bijvoorbeeld, omdat hij zich meerdere keren misdragen heeft.”

Hij stapt in zijn witte Skoda. Soepel rijdt hij voor een overleg naar De Koog, het dorp waar 40 procent van de horeca op het eiland zit. Af en toe zwaait hij naar een bewoner. In de Koog zijn de terrastafels gedekt. Uitdehaag gaat met een aantal horecaondernemers in overleg over een nieuw systeem om minderjarigen van de toog te weren.

„Het is een geweldige burgemeester, hij luistert echt naar je”, zegt uitbater Arnold Kaerche (46), door de burgemeester steevast aangesproken met zijn bijnaam ‘Kets’. Kaerche bedacht het huidige polbandjessysteem waardoor jongeren eerst een groen bandje moeten halen met hun ID dat aantoont dat ze 18 zijn. Kaerche: „Meestal word je met een kluitje in het riet gestuurd als je een leuk plan hebt, maar niet bij deze burgemeester.”

160816BIN_TEXEL-1

Catamaranrace

Uitdehaag stapt weer in zijn auto. Op naar het volgende overleg. Ditmaal leidt de weg naar het strand voor een bespreking over de Ronde van Texel, de jaarlijkse catamaranrace. De omgeving ademt rust en ruimte. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Uitdehaag, ineens ernstig: „Ook Texel vergrijst. We zullen er alles moeten doen om de mensen hier te houden zodat we de diensten kunnen blijven aanbieden die ons hier gelukkig houden.”

Maar Uitdehaags gezicht staat alweer monter als hij het strand oploopt dat vol ligt met catamarans. „Moet je nou toch eens kijken, wat een prachtig gezicht al die boten hier, dat is toch machtig! Wat is dit toch een fantastisch eiland.”

En zo ziet Texel eruit: NRC’s fotoserie vanaf Texel