Stoffelijk overschot vrouw in tuin voorlopig niet opgegraven

Een man begroef zijn overleden vrouw in hun tuin in Brunssum. De rechter stelt dat de gemeente moet bepalen of dit legaal is.

Een begraafplaats. De foto houdt geen verband met de tekst. Foto: Jeroen Jumelet / ANP

Het stoffelijk overschot van de vrouw die door haar man in de tuin werd begraven, wordt voorlopig niet opgegraven. Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdag bepaald. Volgens de voorzieningenrechter moet de gemeenteraad van Brunssum eerst beoordelen of de vrouw legaal in de tuin mag worden begraven.

De 57-jarige man, Frenk Windels, begroef samen met zijn kinderen op 24 juli zijn 59-jarige vrouw Susanna in hun tuin in het Limburgse Brunssum. Dat deed hij zonder vergunning van de gemeente, die hij inmiddels wel heeft aangevraagd. De man zou hierdoor in strijd met de Wet op de lijkbezorging hebben gehandeld. Die wet geeft regels voor een zorgvuldige omgang met het stoffelijk overschot tot en met de begrafenis of crematie. Ook is een graf in eigen tuin alleen mogelijk als aan enkele voorwaarden wordt voldaan, zoals op genoeg afstand van je buren wonen. Bij Windels was dat op een perceel van drie hectare het geval.

Kort geding

Windels spande een kort geding aan tegen de gemeente om te voorkomen dat het stoffelijk overschot van zijn vrouw zou worden opgegraven. Aan die wens heeft de rechtbank nu dus voorlopig gehoor gegeven. Hoewel Windels volgens de rechter in overtreding is, moet worden vermeden dat de vrouw twee keer wordt opgegraven, zo luidt het oordeel van de rechtbank. Die kans bestaat als Windels van de gemeenteraad alsnog toestemming krijgt zijn vrouw in de tuin te begraven. De gemeenteraad moet binnen zes weken een besluit nemen over de kwestie.

Volgens Windels stierf zijn vrouw na 34 jaar huwelijk onverwacht aan een hartinfarct. Het was haar laatste wens om in de tuin te worden begraven.

    • Etienne Verschuren