Sterke halfjaarcijfers VDL door toegenomen autoproductie

Het bedrijf uit Eindhoven, onder meer eigenaar van Nedcar, stevent dit jaar af op een recordomzet.

De fabriek van Nedcar in Born.
De fabriek van Nedcar in Born. Foto Lex van Lieshout / ANP

Door een grotere productie van Mini’s in opdracht van BMW heeft familiebedrijf VDL uit Eindhoven in het eerste halfjaar van 2016 flink meer omzet gedraaid. De omzet steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 19 procent tot 1,587 miljard euro, zo maakte VDL dinsdag bekend.

De grootste divisie van VDL is autoassemblage. De omzet van die divisie steeg van 453 miljoen euro naar 673 miljoen. Volgens VDL komt die stijging vooral door meer orders van BMW voor de productie van de Mini Hatch en de Mini Cabrio bij Nedcar in Born. Ook de busdivisie presteerde beter, met een omzetstijging van 19 miljoen euro.

De winst bedraagt 61,9 miljoen euro, twee miljoen meer dan in 2015. Voor de rest van het jaar blijven de vooruitzichten goed, verwacht VDL. Het bedrijf hoopt over heel 2016 meer dan 3 miljard euro omzet te draaien. Dat zou een record zijn. Het aantal medewerkers moet gegroeid zijn naar boven de 12.000. Dit jaar steeg het al van 10.623 naar 11.827.

Eind juli werd bekend dat VDL naast elektrische bussen ook elektrische vrachtwagens gaat produceren. Stadsbussen mogen in 2025 al niks meer uitstoten. VDL anticipeert op soortgelijke regels voor vrachtwagens. De vrachtwagens moeten een actieradius krijgen van honderd kilometer.