Spanningen Oostenrijk-Turkije lopen op - ambassadeur teruggehaald

Oostenrijk stond dit weekend een PKK-demonstratie toe. De laatste ontwikkeling in groeiend anti-Turks sentiment in Oostenrijk.

Aanhangers van de Turkse president Erdogan demonstreren voor het parlement in Wenen, een dag na de mislukte staatsgreep in Turkije. Foto Christopher Glanzl / AFP

Turkije trekt zijn ambassadeur Hasan Gogus in Oostenrijk terug, te midden van gespannen diplomatieke verhoudingen tussen de twee landen. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond aangekondigd, meldt persbureau AP.

Oostenrijk stond dit weekend toe dat Turkse Koerden een demonstratie in Wenen organiseerden. Het was de laatste ontwikkeling in groeiend anti-Turks sentiment in Oostenrijk.

‘Hoofdstad van racisme’

Een aantal weken geleden zei een Oostenrijkse topfunctionaris dat Turkije richting een dictatuur beweegt en de bondskanselier van Oostenrijk Christian Kern vond dat gesprekken over EU-lidmaatschap met Turkije moesten stoppen.

Daarna heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu Oostenrijk “de hoofdstad van radicaal racisme” genoemd. Daarop verzocht de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz zijn Turkse collega om zijn woorden te temperen.

‘Houding steunt terrorisme’

Cavusoglu zegt zijn ambassadeur terug te halen voor “overleg en evaluatie”. De demonstratie van de Koerdische Arbeiderspartij PKK is volgens hem niet “eerlijk en oprecht”.

“We kunnen niet lijdzaam toekijken bij deze houding die terrorisme steunt.”

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten bestempelen de PKK als zodanig. Gevechten tussen het Turkse leger en de guerrillabeweging laaiden vorig jaar weer op, nadat vredesgesprekken klapten.

Lees ook: Turks leger in een diepe crisis na de coup

Vorige week donderdag werd Turkije getroffen door drie bomaanslagen in Oost-Turkije. De aanslag in Elazig is opgeëist door de PKK.

    • Menno Sedee