‘Soms denk ik: kijk uit voor een burn-out’

Verdienen en uitgeven Kevin Knaapen (27) is financieel consultant en wordt voor verschillende organisaties ingezet. Met zijn moeder en twee broers woont hij in Waddinxveen.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Het is voor mij een uitdaging om elke keer op een ander project gezet te worden en met nieuwe mensen te gaan werken. Daar leer je naar mijn idee meer van dan wanneer je 25 jaar in hetzelfde team werkt. Ik heb opdrachten van een paar maanden tot een paar jaar. Nu werk ik bijvoorbeeld als accountant bij een internationale farmaceutische producent. Op den duur zou ik wel voor mezelf willen beginnen, dan kun je ook voor verschillende opdrachtgevers elke keer iets nieuws beginnen. Maar voorlopig zit ik nog goed bij BAS Consultancy en kan ik mijn netwerk uitbreiden en mij verder ontwikkelen.

„Tijdens mijn afstudeerstage kwam ik bij dit bedrijf terecht. En omdat ik daarna kon blijven, heb ik destijds niet onderhandeld over mijn salaris. Daar heb ik achteraf een beetje spijt van, want ik weet dat sommige anderen er meer uit hebben gehaald. BAS Consultancy wilde me graag hebben, dus ik had dat zelf ook kunnen doen. Eigenlijk wilde ik nog fulltime een master gaan volgen, dus ik hoefde niet per se direct aan de slag. Toen ze mij destijds het aanbod deden om in vaste dienst te komen dacht ik: prima, we gaan aan de slag! Uiteindelijk heeft het bedrijf die master betaald en heb ik deze deeltijd kunnen afronden. Bovendien rijd ik een leaseauto en krijg ik per jaar een bonus, en dat is al snel een maandsalaris erbij. Ik krijg daarnaast een prima salaris, dus ik mag zeker niet klagen.”

UIT

‘Omdat ik nog bij mijn moeder woon, heb ik weinig vaste lasten. Ik betaal haar maandelijks 250 euro aan onkosten en verder spaar ik veel voor het moment dat ik een huis ga kopen. Het is toevallig dat ik nog thuis woon, want ik wilde eigenlijk met 21 jaar uit huis. Mijn ouders gingen toen scheiden en het gaf meer rust als ik nog even thuis kon blijven wonen. Daarna was er nooit echt een reden om weg te gaan.

„Inmiddels heb ik een vriendin en we hopen volgend jaar te gaan samenwonen. Om in de tussentijd nog op mezelf te gaan wonen vind ik onzin. Ik vind het nu wel prima zo, ik word genoeg vrijgelaten en kan me volop richten op mijn carrière.

„Naast geld sparen investeer ik graag in mezelf door het lezen van boeken. Bijvoorbeeld over hoe je omgaat met perfectionisme of drukte, zoals Nooit meer druk van Tony Crabbe en Je ongekende vermogens van Anthony Robbins. Ik neem namelijk regelmatig veel hooi op mijn vork en wil graag doorgaan tot alles perfect is, maar daar heb ik mezelf ook vaak mee. Soms denk ik: kijk uit voor een burn-out. Ik vind het interessant om daar dan een boek over te kopen. Die interesse in dergelijke boeken begon toen ik een keer de studieboeken van mijn vriendin inkeek, die psychologie studeert. Dat sprak me wel aan. Inmiddels besteed ik al snel zo’n 100 euro per maand aan literatuur.”

    • Liza Titawano