Sacha de Boer presentatrice Brandpunt

De journaliste nam in 2013 afscheid als presentator van het NOS Achtuurjournaal en verdween van televisie.

Sacha de Boer in 2013.
Sacha de Boer in 2013. Foto Lex van Lieshout/ANP

Sacha de Boer keert terug als presentatrice op televisie. Vanaf 6 september zal de oud-nieuwslezeres het actualiteitenprogramma Brandpunt (KRO-NCRV) presenteren. Ook Eva Jinek, Patrick Lodiers en Ersin Kiris worden aan het presentatorenteam van het televisieprogramma toegevoegd.

De Boer had “niet echt” over een terugkeer nagedacht, zegt ze op de website van Brandpunt:

“Ik zei vrijwel onmiddellijk ‘ja’. Juist vanwege de manier waarop bij Brandpunt de belangrijke verhalen van deze tijd worden gemaakt.”

Tot mei 2013 was De Boer (49) tien jaar lang een van de vaste presentatoren van het NOS Achtuurjournaal. Vanaf dat moment wilde ze zich volledig op haar werk als fotografe storten. Ze zei toen:

“Na 21 jaar dagelijkse deadlines heb ik op dit moment enorme behoefte aan slow journalism. Geen waan van de dag, maar langer aan een verhaal werken.”

Ze zegt nu dat de journalistiek “altijd is blijven kriebelen”.

Komend seizoen komt Brandpunt in iets aangepaste vorm terug op televisie. Het programma wordt weer gepresenteerd vanuit een studio. De binnen- en buitenlandreportages blijven gemaakt worden door Henk van der Aa, Liesbeth Staats en Aart Zeeman. In april 2015 moest Fons de Poel vertrekken als presentator nadat hij Jesse Klaver een ‘snotneus’ had genoemd.