Rusland definitief uitgesloten van Paralympische Spelen

Sporttribunaal CAS besliste dinsdag dat het besluit van het Paralympisch Comité gehandhaafd blijft.

De Russische paralympiër Alexander Makarov tijdens een training.
De Russische paralympiër Alexander Makarov tijdens een training. Foto: Vasily Maximov / AFP

Russische atleten mogen definitief niet meedoen aan de Paralympische Spelen. Dat heeft het internationale sporttribunaal CAS dinsdag in hoger beroep beslist. Het sporttribunaal bevestigt daarmee het eerdere besluit van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

Volgens de rechters van het tribunaal heeft het IPC “geen enkele procedurele regel geschonden” toen het twee weken geleden het Russische team deelname aan de Spelen verbood. Bovendien hebben de Russen “geen enkel bewijs ingediend dat de feiten waarop het IPC zich baseerde tegenspreekt”. In een reactie noemde de Russische minister van Sport Vitali Moetko het besluit van het tribunaal “ontwettig” en “politiek gemotiveerd”.

Uitsluiting

Op 7 augustus maakte het IPC bekend dat Russische atleten niet mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen. Het IPC kwam tot die beslissing door de conclusie van een driehoofdige commissie, onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren, die onderzoek deed naar dopingfraude in de Russische atletiek. Uit dat onderzoek bleek dat de Russische staat achter het omvangrijke dopingprogramma in het land zit. Rusland ging, zo blijkt nu, tevergeefs tegen het besluit van het IPC in beroep.

De beslissing van het het IPC en het sporttribunaal is opvallend, daar Russische atleten bij de Olympische Spelen niet collectief werden geweerd. De beslissing werd toen overgelaten aan de sportfederaties. De Paralympische Spelen vinden tussen 7 en 18 september plaats in Rio de Janeiro.

Nieuwe kansen voor Nederlanders

De definitieve schorsing van de Russen biedt nieuwe kansen voor Nederlandse sporters: het vrouwen zitvolleybalteam, dat in Londen vierde werd, mag toch mee naar Rio, net als verspringer Ranki Oberoi en discuswerper Ingrid van Kranen.

Chef de mission van het paralympische team, André Cats, in een persverklaring:

“We hadden al een heel mooi team en dat is nu nog eens uitgebreid. Sinds het bericht van de schorsing van het Russisch Paralympisch Comité, zijn deze sporters weer in voorbereiding gegaan. Zij hebben zich de afgelopen twee weken vol ingezet en ik heb veel bewondering voor hun flexibele instelling.”

    • Etienne Verschuren
    • Floortje Rawee