Prijzen

Omzet industrie blijft dalen

Olieraffinaderij in Rotterdam. Deze tak incasseert de sterkste daling.
Olieraffinaderij in Rotterdam. Deze tak incasseert de sterkste daling. Foto Bloomberg

De Nederlandse industrie houdt last van dalende verkoopprijzen, waarbij vooral de enorme daling van de olieprijs een grote rol speelt. Hoewel fabrieken hun productie vorig kwartaal verder opvoerden, leidden de lagere prijzen gemiddeld tot een omzetdaling met 6 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. De aardolie-industrie incasseerde de sterkste daling. Daar lag de omzet in het tweede kwartaal eenderde lager dan vorig jaar. Verder vielen de opbrengsten in de elektrotechnische en de machine-industrie met bijna 10 procent terug. Ook in de chemie en de metaal- en meubelindustrie daalde de omzet. Ondernemers in de auto-, bouwmaterialen- en grafische industrie deden wel goede zaken. De grafische industrie had zelfs voor het eerst in 4,5 jaar weer een omzetstijging. Ook de omzet in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de textielindustrie steeg. (ANP)

    • Joop Meijnen