Britse politie pakt Pool op die 3 mensen doodreed in Limburg

De man was voortvluchtig en moet in Nederland nog een celstraf van bijna 15 maanden uitzitten.

Het OM maakte dinsdag bekend dat in Engeland een Pool is opgepakt die in Nederland nog een celstraf van bijna 15 maanden moet uitzitten.
Het OM maakte dinsdag bekend dat in Engeland een Pool is opgepakt die in Nederland nog een celstraf van bijna 15 maanden moet uitzitten. Foto Roos Koole/ANP

Een voortvluchtige Pool die in 2013 een echtpaar en hun kleinkind doodreed in het Limburgse Meijel is vorige week in Engeland aangehouden en dinsdag uitgeleverd aan Nederland. De 35-jarige man moet nog een celstraf van bijna vijftien maanden uitzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het tweejarige meisje en haar grootouders reden op de fiets toen zij door de Pool werden aangereden. Volgens het OM reed hij te hard, verloor daardoor de macht over het stuur en kwam op de linker weghelft terecht. Hij had niet gedronken.

Stoel naar rechter gegooid

De zaak kreeg veel aandacht in de media nadat de vader van het meisje in de rechtszaal zijn stoel naar de rechter gooide. Dat deed hij als protest tegen de aanvankelijke straf voor de Pool: een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

Het OM ging daartegen in beroep, waarna de man bij verstek een gevangenisstraf van bijna 15 maanden en een rijontzegging van vier jaar kreeg.

Op 14 augustus van dit jaar werd de voortvluchtige Pool door de Engelse politie gearresteerd in een woning in Thames Valley, ten westen van Londen. De agenten bezochten dat adres op aanwijzing van het zogeheten FASTNL-team, een opsporingseenheid die zich bezig houdt met de opsporing van voortvluchtigen die in Nederland nog een lange(re) gevangenisstraf moeten uitzitten.

    • Jorg Leijten