‘Politie moet versleutelde berichten kunnen inzien’

Frankrijk en Duitsland willen chatdiensten via Europese regels kunnen dwingen samen te werken met veiligheidsdiensten.

Chatdiensten als WhatsApp en Telegram maken gebruik van ecnryptiesoftware om versleutelde berichten te kunnen verzenden.
Chatdiensten als WhatsApp en Telegram maken gebruik van ecnryptiesoftware om versleutelde berichten te kunnen verzenden. Foto Remko de Waal/ANP

Frankrijk en Duitsland willen dat er Europese wetgeving komt waarmee de makers van chatdiensten als WhatsApp en Telegram gedwongen worden inzicht te geven in versleutelde gesprekken als daarom gevraagd wordt. Ook moeten zij overheden helpen om communicatie tussen potentiële terroristen te monitoren. Die wens hebben de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Duitse collega Thomas de Maiziere volgens persbureau AP dinsdag uitgesproken.

Nu nog is het zo dat veel chatdiensten gebruikmaken van zogeheten encryptiesoftware. Daardoor kunnen alleen de verzender en ontvanger van een bericht de inhoud daarvan lezen. Volgens veiligheidsexperts is daardoor een probleem ontstaan omdat mogelijke aanslagplegers lastiger gevolgd kunnen worden.

Chatgesprekken “afluisteren”

Makers van dit soort apps moeten volgens Cazeneuve daarom meewerken aan overheidsverzoeken om een achterdeur te ontwikkelen om chatgesprekken te kunnen ‘afluisteren’. Frankrijk en Duitsland willen volgens de bewindspersonen nadrukkelijk geen verbod op versleutelde berichten, zoals privacyvoorvechters vrezen. Ze willen “samenwerken” om te voorkomen dat de apps voor verkeerde doeleinden worden gebruikt, zeggen Cazeneuve en de Maiziere in een gezamenlijk statement:

“Versleutelde communicatie tussen terroristen vormt een obstakel voor veiligheidsdiensten. We moeten effectief onderzoek kunnen doen, terwijl we tegelijkertijd de privacy van burgers beschermen door de aanwezigheid van een sterke encryptie.”

Telegram

Cazeneuve is in het bijzonder bezorgd over de Russische applicatie Telegram. Volgens hem gebruiken veel IS-aanhangers de dienst om te communiceren over aanslagen, zoals afgelopen maand toen een 19-jarige extremist de keel doorsneed van een priester in een kerk in het Franse Normandië. Hij gebruikte onder meer Telegram om te overleggen over de aanval.

Concrete voorstellen voor wetgeving om veiligheidsdiensten inzicht te laten verkrijgen in versleutelde chats deden de ministers niet, maar ze willen dat het onderwerp volgende maand besproken wordt op een EU-top in het Slowaakse Bratislava. Volgens de bewindspersonen moet er tevens een uniform Europees systeem komen waarmee de politie belangrijke informatie kan delen: “Het is belangrijk dat de politie één gezicht heeft als het gaat om het gevecht tegen terrorisme in Europa.”

    • Jorg Leijten