Pauw en Jinek gaan straks beurtelings presenteren

TV-seizoen NPO

De Publieke Omroep presenteerde maandag het nieuwe tv-seizoen: 65 programma’s, online vernieuwing en talkshows zónder zomerstop.

Nieuw bij de NPO: Floortje Dessing naar Syrië, een show van Freek Vonk en dramaserie La Famiglia.
Nieuw bij de NPO: Floortje Dessing naar Syrië, een show van Freek Vonk en dramaserie La Famiglia.

De hashtag: nponieuw. De boodschap: We doen ertoe. Maandag presenteerde de Publieke Omroep het nieuwe tv-seizoen aan de pers. In razend tempo kwamen 65 programma’s voorbij die het komend jaar bij de NPO te zien zullen zijn. In de openingstoespraak en in de selectie van de programma’s was weinig ruimte voor grappen en verstrooiing. De nadruk lag op ‘urgentie’, op ‘onafhankelijkheid’, op ‘noodzaak’. Tv-directeur Frans Klein: „Wat wil je, in zo’n tumultueuze tijd, met een samenleving die polariseert?”

Vier veranderingen die de kijker het komend seizoen kan verwachten:

1 Pauw en Jinek

Jeroen Pauw en Eva Jinek gaan beurtelings hun talkshow presenteren, zonder zomerstop. Ieder zal komend jaar zes maanden lang op televisie te zien zijn. Pauw is er tot en met december en in de maanden maart en april. Jinek presenteert haar talkshow in januari, februari en in de zomermaanden.

Rondom de Tweede Kamerverkiezingen zitten Pauw en Jinek zelfs samen aan tafel. De twee presentatoren gaan bovendien één redactie delen, vertelt tv-directeur Frans Klein. „Goed voor de lange termijnagenda. Geen discussie wie welk onderwerp gaat doen.”

De NPO kreeg veel kritiek afgelopen zomer op het besluit geen late nighttalkshow te programmeren. Klein heeft zich die kritiek aangetrokken – hij voelde zich zelfs een beetje aangevallen zo nu en dan. Ook hij miste de talkshows. „Eerder was de kritiek juist dat het teveel komkommernieuws werd.” Het idee was, legt hij uit: de Tweede Kamer is met reces, veel bedrijven liggen stil. Maar nu, zegt hij, zie je dat de wereld verandert. Klein doelt op gebeurtenissen als in Nice, Turkije en de Brexit. Daarom is de zomerstop – in ieder geval voor komend jaar – van de baan.

2Persoonlijk gedreven journalistiek

In opvallend veel programma’s staan de makers zelf centraal, zoeken ze naar antwoorden op hun eigen vragen, leunen ze op eigen ervaringen. Floortje Dessing gaat terug naar Syrië. Zij bezocht het land acht jaar geleden, en zoekt mensen op die zij destijds ook bezocht. Eva Jinek reisde vlak voor de verkiezingen af naar haar geboorteland om de „gewone Amerikaan” te spreken.

En Marlijn Weerdenburg (33) maakte De Dolende Dertiger, over zichzelf en haar leeftijdsgenoten. Ze zoekt een antwoord op levensvragen. Wel of geen baby? Carrière of wereldreis?

3Veel eigen drama

De bezuinigingen bij de Publieke Omroep lijken dit jaar ineens ver weg. Er wordt opvallend veel nieuw Nederlands drama gemaakt. Ook hier is trouwens weinig plek voor luchtigheid. De EO komt met de serie Als de dijken breken, over een grote overstroming. De KRO-NCRV met thrillerserie Vlucht HS13 met Katja Schuurman. Ook voor kinderen is er een thrillerserie: Eng.

4Uitzending gemist

Naast videoplatform Uitzendinggemist.nl, kunnen kijkers die dat willen vanaf voorjaar 2017 een eigen profiel aanmaken bij de NPO. Op basis van hun voorkeuren krijgen zij, zoals Netflix dat nu al doet, aanbevelingen voor programma’s.

Behalve dat lijkt er online vooralsnog weinig te veranderen. Het voornemen is – „als de politiek dat toestaat”, aldus Klein – om programma’s eerder online gratis aan te bieden, dan dat ze op tv te zien zijn. Maar samenwerkingen, of structureel programma’s op andere plekken aanbieden, gebeurt niet. Programma’s kijk je via de sites van de NPO, zegt Frans Klein. „Als je je uitlevert aan YouTube of andere partijen, zullen er commerciële keuzes worden gemaakt. Terwijl wij liever een programma van Floortje Dessing in Syrië in de etalage zetten.”