Omstreden stichting steunt salafisten Rotterdam

Islamitisch centrum Eid Charity uit Qatar is een invloedrijke salafistische geldschieter. De stichting kocht voor 1,7 miljoen een schoolpand in Rotterdam.

Leden van de Eid Charity tijdens een presentatie begin dit jaar in Doga.
Leden van de Eid Charity tijdens een presentatie begin dit jaar in Doga. Eid Bin Charitable Association

Een omstreden liefdadigheidsinstelling uit Qatar zit achter de vestiging van een ‘salafistenschool’ in Rotterdam. De geldschieter die het schoolgebouw voor 1,7 miljoen kocht, wordt door verschillende landen in verband gebracht met de financiering van terrorisme.

Het gaat om Eid Charity uit Qatar, een van de grootste en invloedrijkste salafistische geldschieters ter wereld. De organisatie financiert jaarlijks voor honderden miljoenen dollars islamitische projecten in het buitenland. Stichting Al Nour, op papier de koper van het Rotterdamse pand, bevestigt dat het geld van Eid Charity komt.

Veel te doen

Over de salafistenschool in Rotterdam is veel te doen. Experts waarschuwen dat salafistische lessen voeding kunnen geven aan radicalisering van moslimjongeren. Ook de gemeente Rotterdam maakt zich zorgen. Er loopt onderzoek naar de financier van de koop, Eid Charity. Volgens bronnen bij de landelijke overheid zijn er vragen gerezen bij deze liefdadigheidsinstelling.

Oprichter is de Qatarese ex-professor Abd al-Rahman al-Nu’aymi. Hij staat sinds 2014 op de sanctielijst van de Verenigde Naties. Nu’aymi zou miljoenen hebben doorgesluisd aan jihadisten van Al-Qaeda in Syrië en Irak, ook in de tijd dat hij nog voor Eid Charity werkte.

De organisatie werkt daarnaast samen met de Jemenitische fondsenwerver Abd al-Wahhab al-Humayqani. De Verenigde Staten zien hem als een van de leiders van Al-Qaeda in Jemen en hebben hem op de sanctielijst geplaatst.

Lees ook: Hoe salafistengeld naar Nederland stroomt

In geheime Amerikaanse documenten uit 2007, gelekt via WikiLeaks, wordt Eid Charity genoemd als geldschieter van Hamas. Sinds 2008 staat Eid Charity op een lijst van terroristische organisaties in Israël.

Onlangs stelden de VN hun besluit uit om Eid Charity een speciale ngo-status toe te kennen, omdat onduidelijk is in hoeverre de organisatie terroristische strijdgroepen in Syrië heeft gefinancierd.

Zorgen

Westerse regeringen maken zich al langer zorgen over Qatarese liefdadigheidsorganisaties die als dekmantel worden gebruikt om terrorisme te financieren. Een hoofdrol zou zijn weggelegd voor de Qatarese inzamelingscampagne Madid Ahl al-Sham. De donaties voor deze campagne waren bestemd voor Jabhat al-Nusra, tot enkele weken geleden het Al-Qaeda-filiaal in Syrië. In een aankondiging op sociale media wordt Eid Charity genoemd als samenwerkingspartner van deze campagne.

Eid Charity is sinds maandag niet bereikbaar voor commentaar. In mei weersprak een woordvoerder beschuldigingen over terrorismefinanciering tegenover een commissie van de VN. Het werk van de organisatie is „puur humanitair en niet-politiek”, zei de woordvoerder. Ook worden alle uitgaven gecontroleerd door de Qatarese regering.

Woordvoerder van het salafistische centrum in Rotterdam Arnoud van Doorn, ook gemeenteraadslid van de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag, zegt:

„Onze organisatie heeft niets te maken met extremisme. Wij willen op een positieve manier onze bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving.”

Hij verwacht dat het centrum nog voor het einde van dit jaar opent. Er zullen islamitische lessen worden verzorgd aan kinderen en volwassenen, naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding, opvoedondersteuning en islamitische jeugdzorg. Van Doorn spreekt van „een soort islamitisch Centrum voor Jeugd & Gezin”. Hij sluit niet uit dat er op termijn een reguliere basis- of middelbare school in het pand komt.