Nederlandse oud-militair onderzoekt VN-optreden Zuid-Soedan

Patrick Cammaert moet bekijken of blauwhelmen juist hebben gehandeld bij geweld in hoofdstad Juba.

Graven op een VN-bases in Juba, Zuid-Soedan.
Graven op een VN-bases in Juba, Zuid-Soedan. Foto Charles Atiki Lomodong/AFP

De Nederlandse generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert gaat onderzoek doen naar het optreden van blauwhelmen in een VN-vredesmissie in Zuid-Soedan. Hij is door Secretaris Generaal Ban Ki-moon aangesteld, zo hebben de Verenigde Naties dinsdag bekendgemaakt. In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba kwamen afgelopen maand bij verschillende aanvallen honderden mensen om het leven.

Volgens de VN executeerden leden van het regeringsleger daarbij verschillende burgers en werden vrouwen en jonge meisjes in groepsverband verkracht tijdens en na de gevechten. Dat gebeurde op en nabij door de VN beschermde bases in de hoofdstad. Zuid-Soedan ontkent die beschuldigingen.

Cammaert moet onderzoeken of de blauwhelmen op een juiste manier hebben gereageerd op het geweld, met name bij een aanval op een hotel in Jura, op 11 juli 2016. Daarbij vochten troepen die loyaal zijn aan president Salva Kiir met militairen die voormalige vicepresident Riek Machar steunen. De vredessoldaten zouden te weinig hebben gedaan om het geweld tegen te houden.

Onrust in Zuid-Soedan

Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk van Soedan. Sindsdien zijn er VN-troepen aanwezig omdat het al vanaf de start slecht gaat met het land, schreef correspondent Koert Lindijer eerder:

“Twee jaar na de bevrijding van het gearabiseerde (Noord)Soedan brak er eind 2013 een burgeroorlog uit tussen president Kiir en vicepresident Machar. Die strijd legde de olieproductie grotendeels stil. De regering, geheel afhankelijk van die inkomsten, spendeerde al het geld aan wapenaankopen.”

Lees ook: Vijf jaar Zuid-Soedan, vijf jaar ellende

Cammaert wordt door de VN vaker in gezet voor het onderzoeken van mogelijke misstanden bij vredesmissies. Zo leidde hij afgelopen februari een commissie die het dodelijk geweld op een VN-bases in Malakal, eveneens in Zuid-Soedan, onder de loep nam. Ook deed de oud-militair in 2014 onderzoek naar de Gazaoorlog.