Nationaal Hitteplan vanaf dinsdag van kracht

Het RIVM roept op extra zorg te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

De komende dagen loopt de temperatuur in Nederland op tot rond de 30 graden
De komende dagen loopt de temperatuur in Nederland op tot rond de 30 graden Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Nationaal Hitteplan is vanaf dinsdag in heel Nederland van kracht. Dat heeft het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) bepaald. Het KNMI heeft vanwege de aanhoudende hitte code geel afgevaardigd voor het hele land.

Het RIVM probeert met het hitteplan vooral kwetsbare mensen zoals ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht te beschermen tegen de hitte. De komende dagen loopt de temperatuur in Nederland op tot rond de 30 graden. Donderdag tot en met het weekeinde worden tropische waarden verwacht. Ook ‘s nachts zal de temperatuur naar verwachting niet ver onder de 20 graden belanden.

Kans op smog door ozon

Vanaf woensdag is er bovendien kans op smog door ozon. Hierdoor verslechtert de luchtkwaliteit en kunnen mensen met luchtwegaandoeningen en andere kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen problemen ondervinden, vooral bij inspanning.

Het RIVM raadt kwetsbare mensen aan overdag zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende te drinken en lichamelijke inspanning te vermijden. Het Nationaal Hitteplan was voor het laatst van kracht op 20 juli. Toen gold de waarschuwing alleen voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel.

Ook hitteprotocol voor veetransport

Woensdag treedt ook een hitteprotocol in werking voor veetransport, bepaalde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hierdoor gaan controleurs en dierenartsen al om 04.00 uur aan het werk en wordt het vee vroeger op de dag vervoerd.

Het protocol, dat dieren moet beschermen tegen stress en uitdroging, trad eerder in werking op 19 juli. Als de temperatuur boven de 35 graden uitkomt, mag het vee helemaal niet meer worden vervoerd.