Motorclubs houden huiskamerbijeenkomsten

Waterbedeffect

Autoriteiten weren motorclubleden uit horeca.

Bijeenkomsten van verdachte motorclubs vinden steeds vaker plaats in huiskamers van individuele clubleden. Die ontwikkeling ziet de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer, voorzitter van het landelijk burgemeestersoverleg over de aanpak van motorclubs. Ook leiders van motorclubs zeggen tegen NRC dat zij in toenemende mate samenkomen in huiskamers.

Achtergrond hiervan is de aanpak van de overheid om zo veel mogelijk clubhuizen van verdachte motorclubs te sluiten. De afgelopen twee jaar hebben autoriteiten 43 clubhuizen gesloten of de aanvraag tot vestiging geblokkeerd. Leden van motorclubs weken uit naar de reguliere horeca, maar exploitanten en autoriteiten proberen hen ook daaruit te weren. Zo spraken ondernemers uit het Limburgse Sittard-Geleen vorige maand met de politie af leden van bepaalde motorclubs te weren.

Hierdoor verplaatsen motorclubs hun bijeenkomsten naar woonhuizen van leden, zegt burgemeester Meijer. „Of er sprake is van een waterbedeffect als motorclubs hun clubhuizen kwijtraken? Ja. Dat ze thuis samen komen, betekent wel dat de chapters wat kleiner blijven, want je kunt niet met tachtig man bij iemand thuis komen.”

Ook leiders van motorclubs geven aan dat de aanpak ertoe leidt dat ze op andere plekken afspreken. Leden van No Surrender zouden bijeenkomsten houden in woonhuizen, volgens bronnen binnen de motorclub. Dat geldt ook voor Satudarah, zegt leider Xanterra Manuhutu: „Sommige afdelingen komen bij elkaar thuis. Dat moet wel. Omdat er geen clubhuis is. En omdat het ons op veel plekken heel moeilijk wordt gemaakt om bij elkaar te komen in kroegen.”

Vorig jaar had Satudarah de grootste problemen een horecagelegenheid te vinden om zijn 25-jarige bestaan te vieren. Daarom besloot een lid cafés te benaderen met de vraag of er een Turkse bruiloft gehouden kon worden. De politie kreeg er lucht van. Meteen waarschuwde brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland haar leden per mail: wie benaderd wordt door Satudarah met de vraag of er een Turkse bruiloft gehouden kan worden, moet de politie bellen, aldus de mail die in bezit is van NRC.

De overheid probeert motorclubs uit horecagelegenheden te weren omdat zij caféhouders onder druk zouden zetten. Ruim zeventig cafés in Nederland zouden verweven zijn met verondersteld criminele motorclubs.

Motorclubleden niet welkom pagina 8-9
    • Andreas Kouwenhoven
    • Bram Endedijk